Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu reakcije na rukovanje

Dačić: Što je Tadić radio na skupu na kojem je i Thaqi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Srbije stižu prve reakcije na Kratak susret Borisa Tadića i Hashima Thaqija u Dubrovniku.

U prvim reakcijama povodom boravka predsjednika srbijanske Demokratske stranke (DS) i bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića na danas završenom 7. Croatia summitu u Dubrovniku, u srbijanskoj političkoj javnosti u subotu je to ocjenjeno neprihvatljivim, te da na taj način Srbija ništa ne dobija, dok analitičari ocjenjuju kako u Tadićevom boravku na summitu nema ničeg spornog, kao i da je riječ o polu-privatnom posjetu.

Aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova i mandatar za sastavljanje nove srbijanske vlade Ivica Dačić kazao je kako je sigurno da nitko ne može određivati kako će se tko ponašati kada nije državni dužnosnik i da svatko ima pravo da privatno ili kao predsjednik stranke funkcionira na način koji smatra dobrim.

''Ja sam osobno više puta odbijao sudjelovanje na skupovima gdje su bili nazočni predstavnici takozvanih vlasti na Kosovu i Metohiji i zato mislim da stranke ne bi trebale imati različito ponašanje kada su na vlasti i kada su u oporbi, trebalo bi jasno definirati kakva nam je državna politika. Mislim da se na ovaj način ništa ne dobija, samo se dao legitimitet (kosovskom premijeru) Hashimu Thaciju, imajući u vidu da protiv njega postoje sumnje da je umješan u trgovinu (ljudskim) organima na Kosovu'', rekao je Dačić.

Podsjetio je kako se Tadić do sada mogao sresti sa Thacijem mnogo puta, ocjenivši kako za Tadića nije dobro što to radi sada.

''Ali to je njegova odluka, toj odluci nitko ne može ništa zamjeriti, ja ga ne kritiziram, ja samo onda predlažem da država onda razmotri svoju politiku. DS neka se izjasni koja je njihova politika'', ustvrdio je Dačić, dodavši kako je ovo, očigledno, privatni posjet Borisa Tadića i predsjednika DS-a, te da to više nije pitanje za njega (Dačića) već za DS.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

>> Tadić: Ne treba tom slučajnom susretu davati neki značaj

Politička stranka Nova Srbija, ocjenila je neprihvatljivim sudjelovanje Tadića na summitu u Dubrovniku, navodeći kako je za Srbiju kao demokratsku državu veoma opasno i u suprotnosti s ustavom da je na međunarodnim skupovima, umjesto predstavnika institucija države predstavljaju ''predsjednici stranaka koji se očigledno još uvijek nisu pomirili s izbornom voljom građana Srbije".

Bivši srbijanski veleposlanik u Njemačkoj Ognjen Pribićević je za srbijansku agenciju Tanjug ocjenio kako je svako sudjelovanje Srbije na regionalnim skupovima dobro, jer je važno učestvovati na sastancima na kojima se govori o situaciji i odnosima u regiji.

To je, smatra Pribićević, važnije od činjenice da ondje sudjeluje i kosovski premijer Hashim Thaci, budući da je regionalno predstavljanje Kosova rješeno zvijedicom, što kako je rekao, govori o neriješenom statusu Kosova. Ocjenio je i kako nije sasvim jasno na koji način i u kom svojstvu Tadić pozvan na summit, ali da njegovo sudjelovanje ne iznenađuje, jer je njegov doprinos regionalnoj suradnji velik.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocijenio je da je Tadić na summitu boravio kao polu-privatna osoba i da njegova nazočnost na skupu nema formu službenog kontakta. Simić smatra kako se najvjerojatnije radi o tome da Tadić želi naglasiti kontinuitet odnosa s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i očuvati ono što je između Beograda i Zagreba postignuto tijekom Tadićeva predsjedničkog mandata. (Hina/Agencija VLM)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene