Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbogar tvrdi

'Da nismo imali kontakt s otvorenim morem, ne bismo išli u arbitražu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žbogar kaže da se radi o kompromisu koji Sloveniji odgovara.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je  da je sporazum o arbitraži koji će danas potpisati predsjednici vlada Slovenija Borut Pahor i Hrvatske Jadranka Kosor dobar i da je sazrelo vrijeme da on bude potpisan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O arbitraži Žbogar: Zadovoljan sam odnosima s Hrvatskom Slika nije dostupna O graničnom sporu Slovenski MVP: Arbitraža će biti zaključena do 2014. godine

'Radi se o kompromisu koji nam odgovara. Njime će biti riješeno granično pitanje', rekao je Žbogar u razgovoru za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije u utorak na večer. On je odbio navode opozicije da je riječ o lošem sporazumu za Sloveniju s obzirom da se rješenje arbitraže neće znati prije ulaska Hrvatske u EU i da je malo izgleda da se arbitraža odluči da Sloveniji dade teritorijalni kontakt s otvorenim morem. 'Da nismo uvjereni da smo prilikom osamostaljenja kontrolirali Piranski zaljev i da smo imali teritorijalni kontakt s otvorenim morem, ne bismo niti ulazili u arbitražu', rekao je Žbogar.

Slovenija uvjerena da joj pripada kontakt s otvorenim morem

Naglasio je kako će Slovenija iznijeti sve povijesne i druge okolnosti za koje smatra da joj idu u prilog u memorandumu koji će predati arbitrima. Govoreći o odredbama arbitražnog sporazuma koji se odnose na određivanje kopnene i morske granice po međunarodnom pravu, te određivanje 'junctiona' Slovenije s otvorenim morem, Žbogar je rekao kako se ne može isključiti da će arbitražni suci ići redoslijedom u kojemu će najprije odrediti "junction", a tek onda granicu na moru i kopnu. Uostalom, izjavio je Žbogar, Slovenija je uvjerena da joj kontakt s otvorenim vodama pripada i po međunarodnom pravu jer i konvencija o pravu mora u jednom svom dijelu govori o potrebi uvažavanja "posebnih okolnosti" pri određivanju morske granice u međunarodnim zaljevima.

'Više nema razloga za blokadu pregovora'

Na pitanje je li se Slovenija odrekla 'sigurnosnih mehanizama' pristankom da svi procesni postupci u arbitraži počinju nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s EU-om, Žbogar je rekao da "više nema razloga za blokadu hrvatskih pristupnih pregovora" jer će arbitražni sporazum kojim se dolazi do rješenja graničnog pitanja biti potpisan.

Rekao je da je hrvatska premijerka Jadranka Kosor još prije toga uputila pismo švedskom predsjedništvu EU-a u kojemu je istakla da se pri arbitraži neće kao prejudiciranje granice uvažiti jednostrani postupci i izjave, čime je - kako je pojasnio - otklonila rezerve zbog kojih je Slovenija blokirala hrvatski pristupni proces. Na pitanje hoće li slovenski parlament o ratifikaciji arbitražnog sporazuma odlučivati običnom natpolovičnom većinom ili dvotrećinskom većinom glasova zastupnika, Žbogar je rekao da nema razloga za odlučivanje dvotrećinskom većinom jer je to postupak koji je ustavom predviđen samo za slučajeve odluka kad se glasuje o "prijenosu suverenosti". Unatoč tome, zbog nekih pravnih mišljenja i zahtjeva opozicije vlada se odlučila da sporazum dade na razmatranje ustavnom sudu prije ratifikacije, kako bi se ustanovilo je li on u skladu s ustavom.

>> 'Arbitraža se potpisuje iako svi strahuju od ishoda'

No, vlada je sigurna da je arbitražni sporazum u skladu s ustavom, a branit će ga i na mogućem referendumu, rekao je Žbogar. Ipak, na pitanje što će se dogoditi ako arbitražni sporazum, odnosno zakon o njegovoj ratifikaciji, na mogućem referendumu 'padne' Žbogar je rekao da će se u tom slučaju trebati poštivati "volju naroda", te to usporedio s odlukom Iraca na prvom referendumu o Lisabonskom ugovoru, kad se ta odluka "poštovala" i u EU-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene