Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O graničnom sporu

Slovenski MVP: Arbitraža će biti zaključena do 2014. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak kako očekuje da bi arbitražni postupak o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske mogao biti zaključen 2014.

Žbogar je u emisiji 'Odmevi' Slovenske televizije govorio o uspješnom dogovoru Hrvatske i Slovenije da prihvate predsjednika budućeg arbitražnog vijeća i dva arbitra s liste koju im je predložila Europska komisija.

Na pitanje što misli, kad bi postupak arbitraže u cijelosti mogao biti okončan, te objavljen arbitražni pravorijek, Žbogar je odgovorio da je je to ovisno i od arbitara, ali je dodao: 'Do 2014. bi kako vjerujem to moralo biti zaključeno'.

Žbogar je pojasnio da arbitražni sporazum 'u grubom' određuje što je predmet graničnog prijepora, a to je granica na moru i kopnu, te da će Slovenija svoj detaljni pogled na to što je predmet graničnog prijepora iznijeti u memorandumu koji je prema arbitražnom sporazumu dužna predočiti arbitražnom vijeću krajem godine.

Osnove tog memoranduma i strategija koju će Slovenija zastupati u arbitraži bit će sredinom godine predstavljene u parlamentu na zatvorenoj sjednici kako bi se sačuvala povjerljivost postupka, izjavio je Žbogar, dodajući na treba osigurati da ne bi došlo do curenja informacija jer bi to štetilo slovenskom interesu u arbitraži.

Žbogar koji početkom idućeg mjeseca odlazi na dužnost visokog diplomatskog predstavnika Europske unije u Prištini rekao je da će jedna i druga strana u sporu nakon što krajem godine predaju arbitražnom vijeću memorandume sa svojim argumentima, nakon što ih primi arbitražno vijeće, imati i nekoliko mjeseci za odgovor na argumente iznesene u memorandumu druge strane.

Na pitanje što misli o stajalištu slovenskog eksperta za međunarodno pravo Marka Pavlihe da bi Slovenija trebala osporavati odluku Hrvatske da kao svog 'nacionalnog' arbitra u arbitražni sud imenuje Budislava Vukasa jer se navodno već javno izjašnjavao o slovensko-hrvatskom graničnog prijeporu, pa zato kao član arbitraže neće biti neutralan, Žbogar je rekao da takva mogućnost formalno postoji, ali da to 'ne bi bila tako jednostavna odluka'. Čak ako bi Slovenija odlučila osporavati Vukasovo imenovanje u arbitražni sud, o tome bi odlučilo arbitražno vijeće, a i u slučaju da bi slovenski mogući prigovor bio uvažen, Hrvatska bi svejedno dobila svog arbitra, pojasnio je Žbogar.

Slovenija i Hrvatska već su objavile imena svojih 'nacionalnih' arbitara koji će biti uključeni u petočlano arbitražno vijeće. Slovenija je predložila Jerneja Sekoleca, a Hrvatska Budislava Vukasa.

No, sada im po Žbogarovim riječima preostaju dva tjedna da ih i službeno predlože arbitražnom sudu.

Slovenski premijer Borut Pahor popodne je nakon sastanka s predsjednicima svih političkih stranaka zastupljenim u novom parlamentu, pozdravljajuću suglasnost koju su dvije strane postigle oko trojice predloženih arbitara s liste Europske komisije, rekao da bi se arbitražno vijeće moglo konstituirati i početi raditi već za nekoliko tjedana, dok je za formalno imenovanje 'nacionalnih' arbitara dviju država (Sekoleca i Vukasa) ocijenio da je formalnost budući da su ih vlade jedne i druge države već odredile. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O arbitraži Žbogar: Zadovoljan sam odnosima s Hrvatskom Slika nije dostupna Slovenska politika nije politika ucjena Žbogar: Glas protiv je glas za radikalnu Sloveniju


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene