Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potukli svu konkurenciju

ČUDO IZ PRELOGA Njihova kaciga ne čuva samo glavu, već i sliku hrvatskog gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je tvrtku čije kacige čuvaju glave vojnika i policajaca u čak 70 zemalja i provjerila čime su to i kako osvojili svijet.

U međimurskom Prelogu nema predaha, jer dovršava se narudžba za francusku policiju. "Nema grešaka zbog toga jer se radi o ljudskim životima, a nekih reklamacija, ne znam da smo imali, nije mi poznato. Ponosni smo na naše kacige", kaže Darko Frančić, zaposlenik tvrtke "Šestan i Busch".

Pročitajte i ovo Cvijeće Život u Hrvatskoj Kod njih proizvode kacige koje čuvaju glave diljem svijeta. U jednoj kategoriji ovaj je grad najbolji u Hrvatskoj, bolji čak i od europskog prosjeka Slika nije dostupna Umro prirodnom smrću Užas u Prelogu: Policija u napuštenoj kući pronašla tijelo muškarca, bio je mrtav mjesecima

Dosada su ih prodali više od 2 milijuna. Hrvatska kaciga izvozni je hit. Osvojila je svijet, kupce ima u čak 70 zemalja. Oni najveći nalaze se na europskom i arapskom tržištu. Uz Amerikance, mnogi su htjeli da baš k njima presele proizvodnju. No, s ove adrese zasad ne idu.

"Ja se pokušavam zadržati ovdje u Hrvatskoj, dok god možemo, bit ćemo ovdje. Mi smo u Ligi prvaka i svaki dan igramo svjetsku utakmicu, bijemo se sa velikima
i za sada uspijevamo isključivo zahvaljujući visokoj kvaliteti", pojašnjava Alojzije Šestan, vlasnik tvrtke.

Za krizu u ovom kraju gotovo da i ne znaju. Izvoz je veći od uvoza. Većina mještana rade u prerađivačkoj industriji. Na međimurskim ulicama tek rijetki traže posao.

"Mi danas praktički nemamo nezaposlene ljude. Ispod 5 posto nezaposlenost, od 8 tisuća stanovnika, njih 220 je nezaposlenih", kaže Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Na razini županije smanjena je 4 puta. Brojke su to na kojima im i veći mogu pozavidjeti. Jedini problem je što su plaće ispod prosjeka. Da su plaće za oko 20 posto manje od prosjeka upozorava i župan Matija Posavec.

"Zadovoljan radnik, dobro plaćen radnik je motiviran i sasvim sigurno veći potrošač, a
država u konačnici to opet ubire kroz PDV", kaže Posavec.

Pokazuje to i priča iz ovog pogona. Potukli su konkurenciju. Osim glave, njihova kaciga čuva i sliku hrvatskog gospodarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene