Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je tvrtku čije kacige čuvaju glave vojnika i policajaca u čak 70 zemalja i provjerila čime su to i kako osvojili svijet.


U međimurskom Prelogu nema predaha, jer dovršava se narudžba za francusku policiju. "Nema grešaka zbog toga jer se radi o ljudskim životima, a nekih reklamacija, ne znam da smo imali, nije mi poznato. Ponosni smo na naše kacige", kaže Darko Frančić, zaposlenik tvrtke "Šestan i Busch".

Vezani članci Policija (Foto/Arhiva: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Mopedistu (20) koji je počinio nekoliko prometnih prekršaja, prijeti novčana kazna od čak 48.000 kuna Previše smeća (Foto: Dnevnik.hr) Mali grad bi mogao podučiti velike kako se odvaja otpad: Ulice ovoga grada su čiste, a otkrili smo i zašto

Dosada su ih prodali više od 2 milijuna. Hrvatska kaciga izvozni je hit. Osvojila je svijet, kupce ima u čak 70 zemalja. Oni najveći nalaze se na europskom i arapskom tržištu. Uz Amerikance, mnogi su htjeli da baš k njima presele proizvodnju. No, s ove adrese zasad ne idu.

"Ja se pokušavam zadržati ovdje u Hrvatskoj, dok god možemo, bit ćemo ovdje. Mi smo u Ligi prvaka i svaki dan igramo svjetsku utakmicu, bijemo se sa velikima
i za sada uspijevamo isključivo zahvaljujući visokoj kvaliteti", pojašnjava Alojzije Šestan, vlasnik tvrtke.

Za krizu u ovom kraju gotovo da i ne znaju. Izvoz je veći od uvoza. Većina mještana rade u prerađivačkoj industriji. Na međimurskim ulicama tek rijetki traže posao.

"Mi danas praktički nemamo nezaposlene ljude. Ispod 5 posto nezaposlenost, od 8 tisuća stanovnika, njih 220 je nezaposlenih", kaže Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Na razini županije smanjena je 4 puta. Brojke su to na kojima im i veći mogu pozavidjeti. Jedini problem je što su plaće ispod prosjeka. Da su plaće za oko 20 posto manje od prosjeka upozorava i župan Matija Posavec.

"Zadovoljan radnik, dobro plaćen radnik je motiviran i sasvim sigurno veći potrošač, a
država u konačnici to opet ubire kroz PDV", kaže Posavec.

Pokazuje to i priča iz ovog pogona. Potukli su konkurenciju. Osim glave, njihova kaciga čuva i sliku hrvatskog gospodarstva.