Hrvatska demokratska zajednica otporna je na sve afere. I dalje je prvi izbor građana. Tako bi dobili 29,3 posto potpore i već su treći mjesec "zacementirani" s gotovo jednakom potporom.

Galerija Crobarometar (Dnevnik.hr) - 7 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 6 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 5 +4 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 4

SDP pak, pitaju li se birači, proživljava svoje najgore dane. Trenutačno ta stranka može računati na potporu samo 14,6 posto birača i to je drugi najlošiji rezultat stranke otkad se sustavno provode ovakva istraživanja, odnosno od 2000. godine. Lošiji su bili samo u siječnju 2004. godine, kada su uživali potporu od 13 posto.

Vezani članci Crobarometar siječanj 2022. - 5 Najveće nezadovoljstvo radom Vlade u godinu dana: Milanoviću za vrat puše Tomislav Tomašević Crobarometar za ožujak (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Ekskluzivno istraživanje: HDZ nije izgubio, SDP nije dobio, a Živi zid i dalje raste

No, u rastu je zato Živi zid. Malo po malo dosegnuli su SDP s trenutačnom potporom od 13,5 posto. MOST je mjesec završio s potporom od 6 posto birača i posljednja dva mjeseca gube potporu.

Stranke bez kojih nema vlasti

Stranka Milana Bandića 365 možda je u parlamentu treća politička opcija po broju zastupnika, ali ako se pita birače, onda je to tek 5. izbor s potporom od 3,8 posto. Slijedi HSS s potporom od 3,6 posto, a HSU je na 3,1 posto. Pametno je na 2,9 posto, a HNS 2,3 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 2,1 posto, a Promijenimo Hrvatsku 1,7 posto te IDS na 1,5 posto. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno imaju potporu od 6 posto. Neodlučnih je birača 9,4 posto.

Andrej Plenković i Davor Bernardić (Foto: Arhiva/Patrik Macek/Pixsell) Crobarometar (Dnevnik.hr) - 5

Vlada sve stabilnija

Vlada će odraditi mandat do kraja, smatra 78 posto ispitanika i to je najveća potpora u posljednjih godinu dana, a već treći mjesec raste broj onih koji vjeruju da će Andrej Plenković dočekati 2020. u Banskim dvorima. Samo 15 posto misli suprotno, a 7 posto je neodlučnih.

Andrej Plenković i Davor Bernardić (Foto: Arhiva/Patrik Macek/Pixsell) Crobarometar (Dnevnik.hr) - 6

Vlada nema potporu za svoj rad, ali je jedan trend zanimljiv

Vlada nema potporu većine za svoj rad, jer je trenutačno ne podupire 64 posto ispitanika, njih samo 28 posto podupire politike Vlade. To je daleko od početka mandata, ali je vidljiv blagi povratak optimizma na poteze koje provode u Banskim dvorima. Ne zna njih 8 posto.

Zaustavljen pesimizam

Hrvatska je i dalje pesimistična zemlja, ali je zaustavljen rast pesimizma i trenutačno 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22 posto smatra da idemo u dobrom smjeru. Čak je tu zabilježen i blagi oporavak, ali će se morati pričekati nekoliko mjeseci kako bismo vidjeli idemo li prema optimizmu ili pesimizmu. Ne zna 7 posto ispitanika.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 987 punoljetnih građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju