Posljednje istraživanje CROBAROMETAR u 2016. godini kojeg objavljuje Dnevnik Nove TV kaže - koalicija na vlasti je stabilna, a SDP je u "slobodnom padu".


Hrvatska završava politički najturbulentniju godinu u svojoj modernoj povijesti. A na kraju 2016. redovitim CROBAROMETROM koji objavljuje DNEVNIK NOVE TV donosimo puls nacije.

HDZ STABILNO PRVI – SDP U SLOBODNOM PADU

Vezani članci Mislav Bago Novi Crobarometar: Tko je najpopularniji političar, jesu li birači odlučili kazniti predsjednika i premijera zbog javnih nastupa te što smatraju najvećim problemom Andrej Plenković i Peđa Grbin Milanovićev rejting u slobodnom padu, većina građana ne podupire rad Vlade. HDZ daleko ispred SDP-a, a za treće mjesto nastala prava gužva

HDZ završava godinu kao prva stranka. Vodeća su politička opcija za koju bi glasovalo 33,2 posto birača. SDP je već treći mjesec u "slobodnom padu", a trenutačno su zaustavili potporu na 23,2 posto. Upravo je to postotak s kojim kreće novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić.MOST I ŽIVI ZID – POSTOJANI TREĆI I ČETVRTI IZBOR BIRAČA

Most nezavisnih lista 2016. završava s potporom od 9,6 posto potpore, a Živi zid s potporom od 7,5 posto birača.

A ZA KOGA GLASUJU OSTALI BIRAČI?

HSU godinu završava s potporom 2,4 posto birača, s potporom od 2,3 posto birača 2016. napušta stranka Milana Bandića. IDS ima 2,1 posto, a HSS 1,9 posto potpore birača. HDSSB trenutačno može računati na potporu od 1,8 posto birača, a stranka Pametno na njih 1,7 posto. HNS 2016. Završava s potporom od 1,7 birača.

Ostale stranke ukupno među biračima imaju potporu od 3,5 posto, a neodlučnih birača je 9,1 posto.BLAGI RAST PESIMIZMA ZBOG SMJERA ZEMLJE

54 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru i lagano raste broj pesimista, a pada broj optimista, sada njih 30 posto misli kako Hrvatska ide u dobrom smjeru.KAKAV JE PESIMIZAM I OPTIMIZAM BIO ZA PRETHODNIH VLADA

Usporedili smo razmišljanja građana i za mandata bivših Vlada nakon dva mjeseca.

Za Milanovićeve Vlade u veljači 2012. 46 posto građana mislilo je da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 40 posto da ide u lošem.

A za Sanaderove Vlade u veljači 2008. 57 posto građana mislilo je da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 25 posto mislilo je da ide u lošem smjeru.

HRVATSKA PODIJELJENA OKO VLADINE POLITIKE

Birači su podijeljeni oko Vladinih politika, njih 41 posto ih ne odobrava, a 41 posto odobrava poteze Vlade Andreja Plenkovića. Ne zna 18 posto birača. No vidljiv je pad optimizma i porast pesimizma.A KAKVU SU PODRŠKU IMALE PROŠLE VLADE?

Milanovićeva Vlada u veljači 2012. imala je podršku 58 posto birača, a njezine poteze tada već nije odobravalo 28 posto birača. Ne zna njih 14 posto.
Sanaderova Vlada u veljači 2008. imala je podršku 52 posto birača za svoje poteze, a njih 33 posto nije ih podržavalo. Ne zna njih 18 posto.

KOALICIJA OPSTAJE 4 GODINE

Zato 66 posto birača misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja odnosno do 2020., a njih 22 posto da će se raspasti i prije. Ne zna njih 12 posto.NAPOMENA

Terensko istraživanje provela je agencija IPSOS između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 968 punoljetnih građana Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju