Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Jadran"

Crna Gora bez pardona odlučila nastaviti s kontroverznom proslavom: "Hrvati moraju znati..."

Školski brod Jadran
Školski brod Jadran Foto: Ahmet Kalajdzic/Cropix
Premijer Crne Gore danas je objavio da njegova zemlja nastavlja sa slavljem povodom 90. godišnjice broda Jadran unatoč prosvjedima hrvatske Vlade.

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je u petak da će Ministarstvo obrane njegove zemlje organizirati obilježavanje devedeset godina školskog broda 'Jadran', unatoč prosvanjima hrvatske Vlade.

"Hrvati moraju znati da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba. Tu smo da razgovaramo i čujemo sve argumente, ali proslava 90 godina broda Jadran je nešto što je u našoj nadležnosti i prema tome se treba na taj način ophoditi", rekao je Abazović.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske jučer je uputilo notu Crnoj Gori kojom izražava najoštriji prosvjed zbog niza događanja u toj zemlji kojima se obilježava taj jubilej.

Hrvatska i Crna Gora "natežu" se oko toga kome pripada brod koji je od svoje izgradnje 1933. do 1991. bio upisan u flote hrvatskih luka, a raspadom Jugolasvije tadašnja država Srbija i Crna Gora dobila je većinu flote JNA. Iz Ministarstva su također napomenuli da bi bilo neodgovorno pa i protivno međunarodnom pravu svojatati "Jadran" dok se države oko njega ne dogovore. Međutim, Crna Gora odlučila se oglušiti na apel i nastaviti po svom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene