Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebna dvotrećinska većina

Čović nije optimističan: "Teško ćemo mi promijeniti i zarez u Ustavu s obzirom na odnose koje imamo na političkoj sceni"

Dragan Čović - 1
Dragan Čović - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je dolazak predstavnika njegove stranke na sastanak u ponedjeljak u Sarajevu, no sumnja da je moguće postići dogovor o izmjeni ustava, za što je potrebna potpora dvije trećine zastupnika u Parlamentu BiH.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako nije realno sada dogovoriti izmjene Ustava BiH povezane s promjenom načina biranja članova Predsjedništva te zemlje, na koje pozivaju probošnjačke stranke s kojima je u koaliciji na državnoj razini, no najavio je da će se odazvati njihovu pozivu za sastanak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedan pokušao pobjeći Velika akcija karlovačke policije: U tri dana uhvatili su šest krijumčara migranata

Predsjednik stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je i bosanskohercegovački šef diplomacije, pozvao je u ponedjeljak sve parlamentarne stranke u toj zemlji na sastanak o izmjenama Ustava BiH vezanim za izbor članova Predsjedništva te zemlje kako bi se pokušale provesti presude Europskog suda za ljudska prava koje se tiču etničke i teritorijalne diskriminacije. O tome su nedavno na sastanku kod Banje Luke, u sklopu europskih reformi, razgovarali čelnici pet hrvatskih, srpskih i probošnjačkih stranaka vladajuće većine, no imaju različita očekivanja vezano uz pitanje treba li izmijeniti Ustav zemlje ili tek Izborni zakon.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dogodilo se u sekundi Šok u zagrebačkoj bolnici: MR uređaj "usisao" bolnički krevet, posebna ekipa ih pokušava razdvojiti

Konakovićev poziv odbili su predstavnici oporbenih probošnjačkih stranaka - SDA Bakira Izetbegovića, DF Željka Komšića i NES Nermina Ogreševića.

Čelnik HDZ-a BiH Čović je potvrdio dolazak predstavnika njegove stranke na sastanak u ponedjeljak u Sarajevu, no sumnja da je moguće postići dogovor o izmjeni ustava, za što je potrebna potpora dvije trećine zastupnika u Parlamentu BiH.

"Teško ćemo mi promijeniti i zarez u Ustavu s obzirom na odnose koje danas imamo na političkoj sceni", ocijenio je Čović u petak u Stocu.

Pojasnio je kako su se na sastanku kojemu je nedavno domaćin bio čelnik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naše stranke Edin Forto suglasili s prijedlogom HDZ-a BiH oko izmjena izbornog zakona BiH. Zauzeo se istodobno za provedbu presuda Europskoga suda za ljudska prava, ali i Ustavnoga suda BiH, kako bi se prestalo s diskriminiranjem manjina i preglasavanjem Hrvata.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić - 1 Poginula tri radnika Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi"

Izmjene Izbornoga zakona je jedna od četiri reforme koju je Europska komisija postavila pred BiH kako bi Europskome vijeću dostavila bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora o članstvu, o čemu će ta najviša europska institucija odlučivati potkraj ožujka. Čović je pozvao sve stranke u BiH da podrže taj projekt nazivajući ga povijesno važnim.

"Svi moraju razumjeti da je ovo povijesno vrijeme. Opstrukcije ostavite za druge teme. Ako ne uspijemo ovo napraviti, a 20. i 21. ožujka ne dobijemo ono što nam je ponuđeno, a imamo sve mogućnosti da to napravimo, bojim se da ćemo svojoj djeci za 30 godina ostaviti iste probleme", istaknuo je Čović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene