Madina
Madina Foto: Provjereno

Presuda u slučaju male Madine ne smije ostati mrtvo slovo na papiru, priopćili su iz Centra za mirovne studije (CMS) i Kuće ljudskih prava (KLJP) nakon što su u četvrtak Odboru ministara Vijeća Europe dostavili prijedloge mjera za zaustavljanje nezakonitih protjerivanja i zaštite prava migranata u RH.


U priopćenju podsjećaju da je nakon presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Madine Hussiny i njezine obitelji Hrvatska dobila rok od šest mjeseci da Odboru ministara dostavi akcijski plan koji će sadržavati mjere kojima će spriječiti da se povrede koje je pretrpjela obitelj Hussiny ikada više ponove.

Šestogodišnja afganistanska djevojčica Madina poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka nakon što je u skupini migranata s područja Srbije pokušala ući u Hrvatsku.

Umirovljenici, ilustracija - 2 Izvještaj o ljudskim pravima: Stagnacija i nazadovanje u prošloj godini. Posebno pogođene osobe u riziku od siromaštva

Iz CMS-a i KLJP-a napominju kako je Europski sud presudom utvrdio da je Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život, a cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, kao i da su te povrede pretrpjele tisuće drugih izbjeglica na hrvatskom teritoriju unazad posljednjih šest godina.

Napominju da rok koji je dobila Hrvatska da dostavi akcijski plan koji će sadržavati mjere koje bi trebale zaustaviti navedene prakse istječe za 12 dana, 4. listopada, a svoje su prijedloge mjera dostavili Uredu zastupnice RH pred Europskim sudom.

Prijedlog mjera uključuje poziv da Odbor ministara prati implementaciju u procesu povećanog nadzora, da se osiguravaju učinkovite istrage, puna neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije u području migracija, pristup Uredu pučke pravobraniteljice podacima i prostorima u kojima su osobe lišene slobode.

Ana Ćuća iz Centra za mirovne studije Iz CMS-a o slučaju malene Madine: "Kako je moguće da je nestao ključni dokaz za ovako tešku povredu ljudskih prava, u kojoj je izgubljen dječji život"
Madina Hussiny Odbijena žalba Hrvatske u slučaju malene Madine: "Od danas je presuda konačna, kreću rokovi za isplatu odštete"

Predlažu i pristup besplatnoj pravnoj pomoći osobama u procesu povratka i njihovog neometanog kontakta s odvjetnicima i udrugama te zaštita branitelja ljudskih prava od kriminalizacije solidarnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju