Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić u Washingtonu

Hillary Clinton: Hrvatska ima vodeću ulogu u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla da je hrvatska lider u jugoistočnoj Europi.

'Snažno podupiremo brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlanske zajednice', rekla je Clinton uoči sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Snažna oluja pogodila SAD Veliko nevrijeme VIDEO Najmanje dvoje poginulih u olujama na istoku SAD-a: Stotine tisuća stanovnika bez struje, otkazani brojni letovi... Ilustracija Otkriven uzrok Jaka detonacija odjeknula Washingtonom i izazvala paniku, uskoro je objavljeno o čemu se radi

'Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu koju ima u regiji', dodala je američka državna tajnica u zajedničkom obraćanju novinarima u State Departementu. 'Zajednički rad na rješavanju preostalih problema ostaje trajan izazov i zato vam želim dobrodošlicu u State Departement', rekla je šefica američke diplomacije.

Ministrica Pusić zahvalila je SAD-u na stalnoj pomoći u izgradnji funkcionalne države i društva, rješavanju problema i potpori Hrvatskoj na putu prema Uniji. 'Pomagali ste nam od samog početka i nadam se da vidite rezultate te pomoći', istaknula je Pusić te dodala da Hrvatska može doprinijeti stabilizaciji cijele regije, što je zajednički interes Zagreba i Washingtona.

>> Pusić: Europska unija je bila prvi hrvatski politički konsenzus

Nakon sastanka ministrica Pusić obratila se novinarima te im rekla kako je s Clinton razgovarala o situaciji u regiji, o summitu NATO-a koji će se održati u Chicagu gdje će biti riječi o ženama u peacekeeping misijama.

'Razgovarali smo i o viznom režimu i ukidanju viza za hrvatske državljane. Tu se smatra da svatko treba još na tome raditi i na tom području surađivati s Kongresom, treba podizati standarde u Hrvatskoj. S druge strane, u proceduri je zakon unutar kojeg bi se mogao pronaći način da do toga i dođe', rekla je Pusić. 'Američko hrvatski odnosi bolji su nego ikad', zaključila je Pusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene