Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Jagićevoj ulici u Zagrebu još nije započela deložacija sindikalista Novog sindikata iz pogona bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) koja se trebala provesti u četvrtak u 8 sati.


Prostor oko pogona tvornice blokirala je policija, a unutar tvornice nalazi se još 15-ak članova Novog sindikata.

Vezani članci Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze" Slika nije dostupna Radnici Jadrankamena preuzeli tvornicu u Pučišćima


Nešto prije 9 sati uz policijsku dozvolu u ograđeni prostor ušao je i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Prije toga on je okupljenim novinarima rekao kako očekuje da bi policija mogla i primijeniti silu, no da se članovi sindikata ne boje. U medijima je ranije najavio da će se sindikalci oduprijeti policiji. 

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević koji se zajedno s predstavnicima Novog sindikata nalazi u krugu bivše Tvornice duhana Zagreb izjavio je da se Vlada uključila u pregovore između sindikalaca i Tvornice duhana Rovinj.

Predsjednik HUS-a izjavio je da ako predstavnici radnika TDZ-a prihvate ponudu TDR tada bi se povukli izvanredni otkazi koje su radnici dobili prije zauzimanja tvornice. Po njegovim riječima, našlo bi se rješenje za radni status radnika TDZ-a, a sama tvornica bi ponovo pripala TDR-u. Jamac svega bi, kako je rekao, bila Vlada.

Ovrha, odnosno deložacija u bivšem TDZ-u u Jagićevoj ulici počela je u ponedjeljak, no prekinuta je jer su članovi Novoga sindikata odbili napustiti prostor tvornice.

Rješenjem o ovrsi Općinski je sud 12. srpnja odredio da radnici i sindikalci moraju napustiti tvornicu koju su zaposjeli prije gotovo četiri mjeseca, te da se tvornica preda u posjed ovrhovoditeljima.