Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Mnoge su ljude spasili, a za sebe kažu: "Strah je uvijek prisutan, ne znamo kako će završiti - nismo supermeni"

Aktualno Galerija Bolja Hrvatska: Volonteri HGSS-a - 4 Bolja Hrvatska: Volonteri HGSS-a - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Volonteri HGSS-a - 3 Bolja Hrvatska: Volonteri HGSS-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Volonteri HGSS-a - 1 Bolja Hrvatska: Volonteri HGSS-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolja Hrvatska: Volonteri HGSS-a - 2 Galerija 1/4 >>
Danas se obilježava Međunarodni dan volontera. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja pronalaze izgubljene, pomažu unesrećenima i spašavaju živote. Oni su naša - Bolja Hrvatska.

Često čitamo i slušamo o akcijama spašavanja zahvaljujući pripadnicima HGSS-a. Aktivni su i mnoge ponekad nasmiju savjetima na društvenim mrežama. Borba i utrka s vremenom njima je - svakodnevica. "Strah je uvijek prisutan, ne znamo kako će završiti - nismo supermeni, i nama se nešto može dogoditi u akciji", ističe Dario Cindrić, član HGSS-a Gospić.

Neizvjesnih akcija u 10 godina koliko volontira bilo je bezbroj. Inače, Cindić je pripadnik specijalne vojne policije, a sve što radi vezano je za GSS. Najveća mu je nagrada - spašen život.

"Žena najviše reži na mene zato što me nikad nema kod kuće. Baš je to velike odricanje", kroz smijeh je priznao Cindrić.

Posljednje tri godine Marijana Švajda predano spaja na prvu mnogima nespojivo. Teta je u vrtiću i na raspolaganju GSS-u. Nikad ne znaju što će ih dočekati na terenu. Kao i Dario, ostavlja sve ako zazvoni telefon.

Švajda je među rijetkim ženama u GSS-u. S kolegama se odlično slaže. "Mislim da sam stvorila jedan mali krug velikih ljudi", kazala je Marijana za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja, HGSS HGSS objavio detalje Dramatična akcija spašavanja na Paklenici: Iskopčala penjački komplet pa ostala visjeti na užetu

Među velikim ljudima je i Mario Ribica. Čime se sve bavi, teško je pobrojiti - od zaštite na radu preko ronjenja do speleoronjenja, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Pročitajte i ovo Hrvatska gorska služba spašavanja - 2 SUDJELOVALO 56 OSOBA Uspješan kraj duge potrage: HGSS nakon pet dana na nepristupačnom terenu pronašao nestalu osobu

"Roni se u nekom zatvorenom okruženju, jamama. Sami uvjeti po pitanju vidljivosti su drugačiji, nema svjetla", opisuje Ribica, koji ističe da tek kada se slegnu dojmovi počne razmišljanje o svemu što se dogodilo.

Jer je sve prije toga - borba za živote. 

Više o pripadnicima HGSS-a pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene