Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijetnje bombama

Policija: "Sve dojave o bombama su lažne. Provodi se kriminalističko istraživanje"

Aktualno Galerija Zbog dojave o bombi evakuiran Županijski sud u Dubrovniku - 1 Zbog dojave o bombi evakuiran Županijski sud u Dubrovniku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zbog dojave o bombi evakuiran Županijski sud u Dubrovniku - 2 Galerija 1/2 >>
Zgrade državnih institucija diljem Hrvatske evakuirane su nakon što su u ponedjeljak ujutro stigle dojave o bombama. Dojave su stigle i na adrese više šoping-centara. Policija je utvrdila da su sve dojave lažne.

Pravosudna tijela diljem Hrvatske evakuirana su u ponedjeljak ujutro nakon što stigle brojne dojave o bombama.

U Zagrebu su evakuirani Visoki kazneni i Vrhovni sud, kao i Općinski radni i Općinski građanski sud.

Osim u Zagrebu, dojave o bombama stigle su i sudovima u drugim gradovima. Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirani su iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

U e-mailu je uz dojavu poslana i prijeteća poruka:

"Molimo napustite zgradu.
Ne treba nam smrt
Cilj
Uništavanje zgrada
Molim te, nemoj to ignorirati
Naša upozorenja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priseže za gradskog zastupnika USKOK u petrinjskom poglavarstvu! Prikupljaju dokumente za istragu o Dumboviću

Pročitajte i ovo Prosvjednici drže bijele papire u znak protesta Kreativan bunt "Nijemi prosvjedi" u Zagrebu održani još 1985.: "Političko djelovanje mimo stranke na vlasti bilo je jednako nemoguće kao i u današnjoj Kini"

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, sudac Dinko Mešin, rekao je da su dojavu o bombi primili na mail u 9:24. Navodno je pisalo: "Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena."

"U dojavi nije specificirano gdje je bomba točno postavljena, pa se pretpostavlja da je mail poslan na više adresa. Zasad smo takav mail primili mi i Općinski sud. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i trenutačno se tristotinjak djelatnika Županijskog suda, dvaju odvjetništava i zemljišnika nalaze izvan zgrade dok se prostor ne pregleda", rekao je Mešin.

MUP o anonimnim dojavama

O anonimnim dojavama oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova te objavilo da su dojave o bombama stigle u ukupno 20 policijskih uprava i sve su dojave lažne.

"Oko 17 sati završene su sve provjere anonimno zaprimljenih dojava o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima/zgradama pravosudnih tijela i trgovačkim centrima u svih 20 policijskih uprava diljem Republike Hrvatske.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Let iz pakla Drama na nebu: Tijekom leta stigla dojava o bombi, avion je prisilno sletio, okružili ga stručnjaci za eksploziv

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Potpuno poludio tijekom šopinga: Razbijao i gazio proizvode, rušio police, vrijeđao okupljene

Protueksplozijskim pregledima i pregledima policijskih službenika u suradnji sa zaštitarskim službama trgovačkih centara utvrđeno je da su sve dojave lažne.

Zahvaljujemo građanima na suradnji s policijskim službenicima i djelatnicima zaštitarskih službi u trgovačkim centrima.

Vezano za sve anonimne dojave policijski službenici provode kriminalističko istraživanje", objavio je MUP u ponedjeljak poslijepodne.

Evakuacije šoping-centara

Osim u državne institucije, dojava o postavljenoj bombi stigla je i u niz šoping-centara. U Garden Mallu u Zagrebu nešto prije 11 sati preko razglasa su kupce pozvali da napuste centar.

Dojave o bombi stigle su i u zagrebački Arena Centar, Avenue Mall te Supernovu u Buzinu, splitski Mall of Split te City Galleriju u Zadru.

"Zbog izvanrednih okolnosti danas, u ponedjeljak, 5. 12. u postupku je evakuacija centra te trgovine Arena Centra ne rade", objavljeno je na stranici Arena Centra na Facebooku.

Dojave o bombama stigle i u splitski šoping centar Joker i u dva trgovačka centra u Požegi i dva u Slavonskom Brodu. Svi su pregledani, nije pronađena nikakva eksplozivna naprava te su nastavili s radom.

Iako se u medijima pojavila informacija da je dojava o bombi stigla i na adresu Vlade, iz Vlade to demantiraju.

"Nikakva prijetnja bombom nije stigla u Vladu. Zgrade su sigurne. Nema evakuacije", potvrdio nam je Marko Milić, glasnogovornik Vlade.

Međutim, DNEVNIK.hr neslužbeno doznaje da je u porukama prijetnje pisalo "srušit ćemo Vladu RH".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene