Državno izborno povjerenstvo koje prati kako prolazi posljednja večer uoči izbora imalo je pune ruke posla.

Galerija Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva, i Ivan Forjan +0 Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva

Član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski u Dnevniku Nove TV otkrio je je li bilo kršenja izborne šutnje i kakve su sankcije za one koji to čine.

„Današnji dan je bio relativan miran. Građani su prijavljivali letke u sandučićima i e-mail poruke. Ovaj zakon nema nikakve sankcije i krajnje je vrijeme da porazgovaramo o institutu izborne šutnje“, kaže Hojski.

Ističe kako je u doba društvenih mreža i enormnog porasta informacija izuzetno teško pratiti krši li se šutnja.

„Moramo razmotriti cijelu situaciju, ja sam sklon tome da razmislimo o ukidanju šutnje“, kaže Hojski.

Na ovim izborima bit će nikad više promatrača, ukupno više od 24 tisuće, dakle više od 3 promatrača po biračkom mjestu.

„Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske ima nestranačke biračke odbore i sva izborna povjerenstva. Promatrači su cijeli izborni dan na biralištima, prate glasovanje, prebrojavanje, izradu zapisnika i odnošenje zapisnika u izborna povjerenstva. To je još jedan dodatan osigurač da će izbori biti zakoniti i uredni“; kaže Hojski.

Navodi kako je izlaznost na predsjedničkim izborima 2014. u prvom krugu bila oko 47 posto, a u drugom oko 60 posto.

„Očekujem da će na ovim izborima, izlaznost biti još veća“, kaže Hojski.

Prve rezultate o izlaznosti na izbore DIP će objaviti sutra u podne, a sljedeći su u 17 sati. Program Nove TV tijekom nedjelje bit će u znaku izbora. Prve izborne vijesti na Novoj TV pogledajte u 13 sati, slijede Vijesti u 17, pa posebna emisija o izborima od 18 sati. Prve procjene rezultata objavit ćemo točno u 19 sati. Nakon Dnevnika u 19 i 15, budite uz naš program jer ćemo u emisiji "Predsjednički izbori" biti u svim stožerima. Donosimo tehničke inovacije u prezentaciji rezultata, te na kraju dočekajte s nama rezultate izbora i doznajte tko ide u drugi krug.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju