Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Član Domovinskog pokreta uhvaćen kako prevozi migrante, sve je priznao: Oglasili se iz stranke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Podignuta je optužnica protiv člana Domovinskog pokreta Mateja Frane Maslića koji je zajedno s još trojicom osumnjičenika na području Zadra prevozio ilegalne migrante iz Turske.

Istaknuti član Domovinskog pokreta iz Splita Matej Frane Maslić u ožujku 2022. uhvaćen je u kombiju riječkih registarskih oznaka kojim je švercao petoricu državljana Turske.

Maslić je u posao s krijumčarenjem migranata ušao s dvojicom mlađih punoljetnika koji su zajedno s trećim sudionikom ranije prokrijumčarili osmoricu Turaka. Optužnicom koju je podiglo Državno odvjetništvo tereti ih se da su, kako bi se protupravno financijski okoristili, za iznos od 500 eura prevozili ilegalne migrante do Zadra. Maslić je preuzeo prijevoz pa je u mjestu Studenci kod Imotskog u kombi u ukrcao petoricu turskih državljana i krenuo put Zadra, ali su zaustavljeni već kod Šestanovca, ni 20 kilometara dalje.

Pročitajte i ovo Pokušao pregaziti policajca drama na Hvaru Policajci ga zaustavljali pa ih pokušao pregaziti: Zabio im se u auto

Maslić i još jedan optuženik sve su priznali, dok su se druga dvojica branila šutnjom. Dalmatinski portal piše da su sudskom spisu dodani podaci o kretanju vozila optuženika kao i njihova komunikacija mobitelima.

Državno odvjetništvo u optužnici je navelo da prema mišljenju defektologa u daljnjem postupanju nije svrhovita primjena sankcija za mlađe punoljetnike jer se radi o ponašanju koje ne može biti rezultat nepromišljenosti ili nezrelosti, već su mladići pomno, planirano i organizirano, motivirani isključivo osobnom zaradom, svjesni da krše zakonske odredbe, iskoristili situaciju. Optužnica je potvrđena i čeka se početak suđenja.

Pročitajte i ovo Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku

Maslić je svojevremeno bio vrlo eksponiran dok je Ivan Pernar obilazio škole u Splitu. Čak mu je na raspolaganje dao svoj automobil i s njime se fotografirao.

Nakon što su informacije izašle u medije, služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta odmah je poslala svoj dopis. Tvrde da Maslić nije istaknut član stranke, te da je odmah isključen iz nje. Njihovu izjavu prenosimo u cjelosti.

"U vezi s informacijama o sudjelovanju u transportu migranata od strane
člana Domovinskog pokreta iz 2022. godine, obavještavamo javnost kako je danas, odmah po saznanju o navedenom postupanju g. Mateja Frane Maslića, na inicijativu predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave, na Sudu časti Domovinskog pokreta donesena odluka o njegovom trenutačnom isključenju iz članstva Domovinskog pokreta. Ne moramo posebno navoditi kako je takvo postupanje, sada već bivšeg člana, ne samo protuzakonito, nego i u izravnoj suprotnosti s temeljnim načelima Domovinskog pokreta te će nakon utvrđivanja svih činjenica biti poduzete odgovarajuće mjere na svim razinama stranke.

Pročitajte i ovo Njemačka fregata Hessen oborila dva drona hutista Misija EU-a Njemačka fregata oborila dronove hutista: "Ovo je jedna od najopasnijih misija u posljednjih nekoliko desetljeća"

Također, ističemo kako je sasvim netočna i zlonamjerna informacija kako se radi o ''istaknutom članu DP-a'', budući da g. Matej Frane Maslić u Domovinskom pokretu nije obnašao niti jednu od vodećih funkcija, niti na jednoj razini Domovinskog pokreta. S obzirom na to da broj članova DP-a svakodnevno raste ogromnom brzinom i već sada prelazi brojku od 10.000 članova, predali smo nalog tijelima stranke, na svim razinama, da provedu nužne provjere svih članova vezano uz politiku nulte tolerancije Domovinskog pokreta na svaki oblik
protuzakonitog djelovanja kao i na svaki oblik postupanja koji je suprotan politici i sustavu vrijednosti Domovinskog pokreta.

S obzirom na cijeli politički kontekst, kao i do sada pristigle informacije, pokušat ćemo utvrditi pozadinu cijelog slučaja, i sve njegove aktere, i izvan DP-a. Ovakvim postupanjem jasno pokazujemo razliku u odnosu na Plenkovićev HDZ koji, ne samo u članstvu nego i na vodećim funkcijama, ima ogroman broj osuđenih za korupciju, pljačku javnog novca, počinitelja prevara i teških kaznenih djela. Ovako odlučno, jasno i trenutačno postupili smo i postupat ćemo u svakom drugom slučaju, o kome god se radilo i u budućnosti", poručili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene