Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudi su ogorčeni

Drastično poskupjeli starački domovi, umirovljenici u šoku: ''Mi ćemo se snaći, no što s onima koji nisu u takvoj poziciji?''

Aktualno Galerija Iskra Pece Fabac, socijalna radnica Iskra Pece Fabac, socijalna radnica Foto: DNEVNIK.hr Jasna, Šibenik Jasna, Šibenik Foto: DNEVNIK.hr Slavko, Šibenik Slavko, Šibenik Foto: DNEVNIK.hr Cijene smještaja u domovima - 1 Cijene smještaja u domovima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Cijene smještaja u domovima - 2 Galerija 1/9 >>
Neugodna novogodišnja čestitka na adresi korisnika domova za starije i nemoćne diljem Hrvatske, i to onih u vlasništvu županija. Cijene smještaja rasle su i do 50 posto, odnosno umirovljenici sad moraju platiti i do 200 eura više mjesečno. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Na adresu korisnika doma za starije i nemoćne u Šibeniku stigla je neugodna čestitka.

"S 400 eura skočilo na 600. Je li to normalna cijena?" pita se Slavko, korisnik Cvjetnog doma Šibenik. "Bilo je 600, sad je 750 eura prvi mjesec", dodala je Jasna.

Cijene usluge, ovisno o stupnju njege, porasle su za 25 posto.

"Bez ikakve najave i upozorenja korisnicima i nama koji smo solidarni obveznici plaćanja", poručila je Helena Škrapić.

Obavijest je osvanula na vratima Doma 3. siječnja.

"Mi ćemo se snaći, kao i uvijek. Međutim, što je s onima koji nisu u takvoj poziciji", zapitala se Škrapić.

Pročitajte i ovo Kada raskititi bor? - 1 Različita praksa Vječna dilema: Kada treba raskititi bor i kakve to veze ima s vjerom?

Prosječna mirovina od 509 eura teško da će pokriti smještaj u bilo kojem županijskom domu.

Ravnatelj Doma u subotu zbog bolesti nije mogao pred kameru, no u poruci je napisao kako je do povećanja došlo jer su se u protekloj godini u tri navrata povećavale plaće djelatnicima Doma. Novca za to nije bilo u proračunu Doma, kao ni u proračunu Županije, pa je, eto, sve palo na teret korisnika Doma.

Drugim riječima, decentralizirana državna sredstva "ne krpaju" potrebe domova, od hladnog pogona do hrane, pa ondje gdje dodatno ne uskače Županija, uskaču korisnici.

Iz Šibensko-kninske županije na upit ekipe Dnevnika Nove TV odgovaraju: strpite se do ponedjeljka. Čini se da ni u resornom ministarstvu nema tko odgovoriti na upit.

Dom u Šibeniku nije jedini u kojem je poskupio smještaj. Rasle su cijene i u Petrinji, Slavonskom Brodu, Sisku, i to do 50 posto.

Cijena jednokrevetne sobe u Sisku je 540 eura, u Šibeniku 646,03, a u Slavonskom Brodu od prvoga siječnja valja izdvojiti 515 eura za najosnovniju uslugu u jednokrevetnoj sobi.

U Zadru ove godine cijene nisu povećavali, ali jesu u listopadu prošle godine.

Pročitajte i ovo Pronađena divlja mačka - 3 Zvijerka pod stresom Dnevnik Nove TV otkriva gdje je završila divlja mačka ulovljena u Gorskom kotaru: Imala je čip, traži se vlasnik

"To povećanje je bilo nekih 12 do 14 posto, i ove godine nemamo namjeru povećati cijene", istaknula je Iskra Pece Fabac, socijalna radnica u Domu za starije i nemoćne u Zadru.

Od 400 do 760 eura, to su zadarske cijene. Dodatno boli to što se na smještaj u Domu u Zadru čeka i do sedam godina, a trenutačno su na listi čak 4734 osobe.

Država na to odgovara da će se europskim sredstvima graditi domovi diljem Hrvatske, otvorit će se više od 1700 novih mjesta.

No alarm već odavno zvoni jer stara smo nacija, petina stanovnika starija nam je od 65 godina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene