Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatni iznajmljivači

Nerealno dizali cijene pa ih sada ruše: Dvosobni apartman na Braču za 100 eura na dan

Aktualno Galerija Snižavanje cijena u turizmu, ilustracija - 3 Snižavanje cijena u turizmu, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Snižavanje cijena u turizmu, ilustracija - 2 Snižavanje cijena u turizmu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Snižavanje cijena u turizmu, ilustracija - 1 Snižavanje cijena u turizmu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Marković, pedsjednica udruge Barbara Marković, pedsjednica udruge Foto: DNEVNIK.hr +2 Turizam, ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
U privatnom smještaju u Hrvatskoj cijene padaju. Nakon što je dobar dio iznajmljivača na obali upao u srpanjsku rupu, cijene su se počele snižavati više od 50 posto. Sve kako apartmani i kuće ne bi ostali prazni i u kolovozu.

Nakon usporenog srpnja probudio se buking.

"Baš smo došli iz Grčke, i tamo je bilo poprilično skupo", kaže Jake iz Australije.

"Platili smo 160 eura s doručkom, u redu je, dobra cijena", zadovoljan je Jaime iz Belgije.

"Ovaj je bio jeftin. U Pazinu, u središtu. Cijeli apartman, prizemlje i kat, oko 70 kvadratnih metara je 650 eura na tjedan", slaže se Koop iz Nizozemske.

Razlog punjenja krije se u matematici. Dobar broj ljudi je rekao da je jako loše prošao sedmi mjesec, da nisu uspjeli bukirati sve. Pa od straha i od praznog kolovoza - spuštaju se cijene privatnog smještaja na obali.

"Tu je bilo i apartmana i kuća za odmor, s tim da, recimo, apartmane još i mogu u tako kratkom periodu bukirati, dok kuće za odmor zbog cijene i kapaciteta nisu svi uspjeli popuniti", objašnjava Lorena John, predsjednica Udruga obiteljskog smještaja Istre.

Pročitajte i ovo Ilustracija upozorenja se ostvarila Preokret na Jadranu, cijene apartmana na akcijama i do 50 posto: Ono što je bila anomalija sada je hit

Od Dubrovnika do Umaga apartmani se izdaju i po upola nižoj cijeni.

"Neki od njih su nerealno podigli cijene, pa takvi sada snižavaju cijene, i to rapidno do 50, čak i 60 posto, što urušava destinaciju. Idemo ispod svake granice ekonomske održivosti smještajne jedinice", kaže Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Zato se, kaže, sada primjerice na Braču može naći apartman za 4 osobe za sto eura po danu.

"Cijene se snižavaju last minute i to nije dobar pokazatelj ni za posezonu", dodaje.

Slična je situacija i s vilama i kućama za odmor. Kada su se počele stvarati rupe u kalendaru, cijene su vraćene na one od prošle godine. Neki su išli i niže s cijenom, jer su, kaže posrednik u iznajmljivanju kuća i vila, zakasnili s korigiranjem cijena.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči ljetnog predaha Plenković odgovorio Milanoviću: "MUP nije neka trač-baba da mene o svemu izvještava"

"Ako se čekalo doslovce last minute, doslovce posljednjih tjedan-dva, onda se ustvari može dogoditi problem da tada ako već je prazno, daš još neku damping cijenu", tvrdi Igor Macan, direktor turističke agencije.

Jer ona prva mnogima je bila preskupa, osobito domaćim gostima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene