Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opatija i Bjelovar

Koliko vrijedi prosječna hrvatska penzija ako živite na obali ili u unutrašnjosti? Doznajte tko će s istom mirovinom proći - jeftinije

Aktualno Galerija Rastu cijene hrane i pića - 3 Rastu cijene hrane i pića - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rastu cijene hrane i pića - 4 Rastu cijene hrane i pića - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rastu cijene hrane i pića - 5 Rastu cijene hrane i pića - 5 Foto: DNEVNIK.hr Rastu cijene hrane i pića - 2 Rastu cijene hrane i pića - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rastu cijene hrane i pića - 1 Galerija 1/5 >>
Prosječna mirovina u Hrvatskoj ne vrijedi jednako na obali i u unutrašnjosti. Reporteri Dnevnika Nove TV Srna Bijuk i Marko Balen poveli su dvojicu umirovljenika na tržnicu. Jedan je kupovao u Bjelovaru, a drugi u Opatiji.

Duško Jeličić-Dule, umirovljenik iz Opatije, gotovo svaki dan obilazi opatijsku tržnicu. To mu je navika još od vremena kada se bavio ribarstvom.

"Nije teško primjetiti da sve poskupljuje i to drastično, a sad razlog koji put je, koji put nije, a uvijek je razlog taj - čim poskupi benzin, odmah svi poskupe, a kad se snizi benzin onda nema sniženja cijena ostalim artiklima", navodi.

U Bjelovaru slična slika. I umirovljenik iz Bjelovara Aleksandar Kokoruš dobro zna kakve su cijene bile i kakve su sada - razlika se primjećuje.

"Skuplje je 30 posto po mojoj ocjeni. Možda i više, ne znam. Ali u Bjelovaru je dobro što ima tu OPG-ova nekoliko njih pa je onda cijena podnošljiva", kazao je.

Mirovine oko 3000 kuna

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

Cijene u Bjelovaru jesu podnošljivije pa će njegova mirovina ovdje vrijediti više nego Jeličićeva u Opatiji, iako su obje oko 3000 kuna.

"Evo kupio sam i trešnje, 10 kuna kila, odlične. Rajčice su po 15 kuna", rekao je Kokoruš.

"Trešnje po trideset, rajčica po trideset i dobio sam lijepe rige i ovako miješane friške salatice za 10 kuna, stvarno pun najlon mi je šinjora nakrcala", navodi Jeličić.

Tržnice diljem Jadrana skuplje su od onih u unutrašnjosti. No još uvijek su jeftinije nego europske i privlače turiste.

Na pitanje novinara primjećuje li i da je junetina poskupjela i koliko, Jeličić odgovara: "Čini mi se čak da nije, nisam baš siguran, ali mislim da čak nije poskupjela".

Kilogram junećeg buta skuplji je u Bjelovaru za kunu.

Prate akcije

"Pa onda ili je ovdje skupo, ili je tamo jeftino, ali ima neke razlike. Ali dobro kako kad, bude tu akcija", kazao je Kokoruš i dodao da njegova supruga prati akcije i uvijek kaže da je platio previše.

Ne gledaju se uvijek samo akcije pa se nađe novca i za kavu s društvom koja u opatijskom kafiću stoji 9,5 kuna.

"Cijena je pristupačna, ostala je kakva je bila, malo je išla gore. S obzirom da je svagdje poskupjelo, ali ne osjetno. Evo za razliku od drugih kafića gdje je kava osjetno poskupjela", navodi Jeličić.

Tek nešto niža cijena kave je u Bjelovaru. Ali to isto ovisi o lokaciji. Na tržnici je jeftinija nego u centru.

"Kava je 8 kuna. To je jeftino. Mirovina kakva god da mi je sve mi unuci potroše, šestero ih imam. Evo danas tu na bazen idem - ulaznica je 15 kuna", rekao je Kokoruš.

Bjelovarčanin je prošao jeftinije

S istim mirovinama, Bjelovarčanin će proći jeftinije.

Kilogram rajčice, trešanja, junećeg buta i kava s mlijekom tamo stoji 112,90 kuna. Sve to u Opatiji je stajalo 137,5 kuna odnosno gotovo 25 kuna više.

"Da se, nije problem, nećemo umrijet od gladi, a hvala Bogu imamo i zalihe, moremo kao deva živjeti tri mjeseca bez ništa jesti ni piti", kazao je Jeličić.

"Po meni se može, e sad drugi će reći da ne može, zavisi. Ne bacamo hranu. Svi govore kruh skup, a trećina se baca", rekao je Kokoruš.

Svjestan je da su na obali - veće cijene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene