Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljena sjednica Vlade

Neslužbeno: Vlada ipak našla način da intervenira u cijene goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak o novom formiranju cijena goriva na hrvatskom tržištu. Zasad se neslužbeno nagađa kako postoji mogućnost da se ide na dvije nove Vladine uredbe, jednu koja bi se odnosila na ograničavanje marži i drugu koja bi uredila smanjenje trošarina. Još nema službene potvrde, ali za 14 sati najavljena je sjednica Vlade, a nakon nje izjavu bi trebao dati ministar Tomislav Ćorić.

Uz već prisutnu inflaciju ruska invazija na Ukrajinu stvorila je dodatne probleme na svjetskim tržištima, na kojima je cijena nafte opet drastično porasla. To stvara velike probleme na hrvatskom tržištu naftnih derivata, pa je Vlada prisiljena još jednom intervenirati. Zamrzavanje cijena više nije moguće kao opcija, a nakon danas održanog sastanka nagađa se kako bi ovog puta Vlada mogla ići s dvije nove uredbe - jednom koja bi se odnosila na ograničavanje marži i drugom koja bi uredila smanjenje trošarina.

No za to još uvijek nema službene potvrde. Sjednica Vlade najavljena je za 14 sati, a očekuje se kako će nakon nje izjavu za medije dati ministar Tomislav Ćorić, koji bi trebao predstaviti javnosti detalje dogovora.

''Mali i srednji distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj neće izdržati trenutačnu situaciju na naftnom tržištu, zbog čega bi moglo doći do masovnih zatvaranja benzinskih postaja i proglašenja stečaja'', objavila je u petak udruga Glas poduzetnika.

Pročitajte i ovo Ulijevanje goriva - 5 Istječe odluka o zamrzavanju Građani u strahu od rekordnih cijena goriva: Dnevnik Nove TV doznaje - u ponedjeljak sastanak HGK i ministra Ćorića, traži se rješenje

Pročitajte i ovo Točenje goriva (Foto: Getty Images) Vlada zamrznula cijene Nikad aktualnije: Donosimo najbolje savjete kako uštedjeti na gorivu

Podsjetimo, ministar Tomislav Ćorić rekao je krajem prošlog tjedna kako je svjestan problema u kojima se nalaze distributeri i građani te kako će Vlada tijekom vikenda razmotriti sve eventualne načine da olakša situaciju. O detaljima nije želio govoriti, napomenuvši kako situaciju moraju detaljno razmotriti. 

''Mali i srednji distributeri smatraju da je potrebno da Vlada hitno reagira na ovu situaciju, u suprotnom će rezultat biti kolaps na tržištu naftnih derivata, zatvaranje benzinskih postaja i ugrožavanje energetske stabilnosti RH - implikacije će biti velike i nepovratne. Smatramo da bi najbolje rješenje bilo primijeniti model koji je Vlada primijenila na zemni plin i na električnu energiju, a koji se odnosi na smanjenje trošarine ili PDV-a, i učiniti cijelu priču održivom, što je i realno očekivati s obzirom na to da distributeri nisu krivi za rast cijena na svjetskim tržištima'', objavili su u petak iz udruge Glas poduzetnika.

Dodali su kako strahuju i da ne dođe do nestašice naftnih derivata na tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene