Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veliko čišćenje' otpada

Cijena ambalaže za otkup ide s 50 na 30 lipa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode, najavljuje promjene u svom resoru. Neslužbeno, naknada za boce i limenke kojom su mnogi građani krpali kućni budžet mogla bi se uskoro spustiti s 50 na 30 lipa.

Bilo jutro ili večer Drago Kuharić pješači u potrazi za bocama i limenkama. Na godinu sakupi oko 14.000 boca. Tako popunjava skroman umirovljenički proračun. Godišnje sakupi oko 7.000 kuna. Najava smanjenja naknade s 50 na 30 lipa mu se ne sviđa. 'Imam režija oko 800 kuna i to mi dobro dođe da mogu, kako se kaže, živjeti pristojno', kaže Drago.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Je li tijekom bolovanja dopušteno otputovati? Provjerite što se smije, a što ne, kako ne biste ostali bez novca Dalibor Kratohvil povećanje od 56 posto Šefu HOK-a povećali i ovako golemu plaću: Upravni odbor u tome ne vidi problem, kažu da je to sve zbog njegova rada i angažmana

No, čini se da su mnogi veliki igrači koristili naknadu za milijunske zarade što je dobilo i sudski epilog. Proizvodili bi je za 20 lipa i onda otkupljivali po 50, a ambalaža se dovozila i iz susjednih zemalja. Da su promjene nužne, slažu se i u ekološkim udrugama.

'PET ambalaža se proizvodila ne za upotrebu, nego se zapravo proizvodila za otkup za recikliranje. A taj granulat opet nije završio u našem gospodarstvu nego se izvozio', kaže Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

Nova ministrica stoga najavljuje 'veliko čišćenje'.

'Otpad će inače biti najveći prioritet ovog resora i osim izmjena, odnosno donošenja novog Zakona o otpadu sigurno će se ići i u redefiniranje cjelog niza pravilnika', kazala je Holy koja je svjesna da mnogi građani žive od prikupljanja boca. 'Sigurno neće doći do nekog 'ad hoc' rješenja i nećemo lomiti stvari preko koljena, ali naša će se država morati profilirati prema funkcioniranju normalne države'.

A to znači, kaže Holy, da treba stvoriti uvjete za život u kojima će prikupljanje ambalaže biti dio politike zaštite okoliša, a ne dio socijalne politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene