Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode, najavljuje promjene u svom resoru. Neslužbeno, naknada za boce i limenke kojom su mnogi građani krpali kućni budžet mogla bi se uskoro spustiti s 50 na 30 lipa.


Bilo jutro ili večer Drago Kuharić pješači u potrazi za bocama i limenkama. Na godinu sakupi oko 14.000 boca. Tako popunjava skroman umirovljenički proračun. Godišnje sakupi oko 7.000 kuna. Najava smanjenja naknade s 50 na 30 lipa mu se ne sviđa. 'Imam režija oko 800 kuna i to mi dobro dođe da mogu, kako se kaže, živjeti pristojno', kaže Drago.

Vezani članci Imaš pravo, ostvari ga Pretrpjeli ste ozljedu na radu ili patite od profesionalne bolesti? Donosimo kad imate pravo na naknadu i kako do nje Slika nije dostupna Novi način otkupa: Skupljači bi mogli ostati bez 50 lipa po boci!

No, čini se da su mnogi veliki igrači koristili naknadu za milijunske zarade što je dobilo i sudski epilog. Proizvodili bi je za 20 lipa i onda otkupljivali po 50, a ambalaža se dovozila i iz susjednih zemalja. Da su promjene nužne, slažu se i u ekološkim udrugama.

'PET ambalaža se proizvodila ne za upotrebu, nego se zapravo proizvodila za otkup za recikliranje. A taj granulat opet nije završio u našem gospodarstvu nego se izvozio', kaže Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

Nova ministrica stoga najavljuje 'veliko čišćenje'.

'Otpad će inače biti najveći prioritet ovog resora i osim izmjena, odnosno donošenja novog Zakona o otpadu sigurno će se ići i u redefiniranje cjelog niza pravilnika', kazala je Holy koja je svjesna da mnogi građani žive od prikupljanja boca. 'Sigurno neće doći do nekog 'ad hoc' rješenja i nećemo lomiti stvari preko koljena, ali naša će se država morati profilirati prema funkcioniranju normalne države'.

A to znači, kaže Holy, da treba stvoriti uvjete za život u kojima će prikupljanje ambalaže biti dio politike zaštite okoliša, a ne dio socijalne politike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju