Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednički problem

Problemi sa smećem: Jednima smrdi, drugi se bune protiv tuđeg. Svi ga proizvodimo, a nitko ga ne želi

Komunalni otpad je veliki problem za cijelu Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr)
Komunalni otpad je veliki problem za cijelu Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Komunalni otpad je veliki problem za cijelu Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Komunalni otpad je veliki problem za cijelu Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Komunalni otpad je veliki problem za cijelu Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Cijela Hrvatska ima zajednički problem - komunalni otpad. Europska unija diktira pravila - proizvoditi manje, a odvajati što više otpada. I dok su neki gradovi na dobrom putu, u drugima prizori razbacanog smeća.

Jednima smrdi, drugi se bune protiv tuđeg - smatraju da zagađuje prirodne ljepote. Smeće - svi ga proizvodimo, a nitko ga ne želi.

No, dobrodošlo je u reciklažna dvorišta. Zagreb je jučer dobio još jedno. ''Grad Zagreb se primiče brojci od 40 posto odvojenog otpada i do 2020. ćemo svoju zadanu kvotu ispuniti koju imamo zadanu'', rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Hvali se gradonačelnik i sanacijom Jakuševca, pročišćivačem otpadnih voda i najavljuje: ''I prvi ćemo u Hrvatskoj napraviti centar za gospodarenje otpadom.''

I to na Resničkom rukavcu. Udruga za zaštitu okoliša Resnik danas pred Ustavnim sudom. Misle da je sustav naplate nepravedan, a odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom smatraju neustavnima. Kažu, njima je omogućen štetan sustav sa spaljivanjem u regionalnim centrima.

Pročitajte i ovo Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ODLAGALIŠTE MARIŠĆINA Uzavrela atmosfera pokraj Rijeke: "Smrad nas guši, ova godina je nepovratno izgubljena... Pišemo kaznenu prijavu!"

Pročitajte i ovo Prikupljanje otpada u Rijeci (Screenshot: Čitatelj) Provjerili smo o čemu se radi Društvenim mrežama širi se snimka prikupljanja otpada koja je razljutila Riječane, iz Čistoće dali objašnjenje

''Ovakvim sustavom kojim se neće postići ciljevi, nalaže se dovoženje miješanog komunalnog otpada u umjetno stvorene županijske i regionalne megacentre koji neće služiti odvojenom prikupljanju otpada nego generiranju goriva za spalionice'', rekla je Branka Genzić-Horvat Predsjednica udruge UZOR.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike poručuju: ''Kao i do sada, Udruga Uzor dezinformira hrvatsku javnost netočnim i neistinitim informacijama u cilju ostvarivanja partikularnih interesa. (...) Naglašavamo kako niti jedan od centara koji su u radu ili u izvođenju ili ugovaranju sredstava nema predviđenu spalionicu.''

EU nalaže kako do 2020. moramo odvajati najmanje 50% korisnih sirovina iz otpada. U 2017. bili smo na 28% odvojeno sakupljenog komunalnog otpada, a ostalih 72% završilo je na odlagalištima.
Zagrepčani, tvrde, otpad odvajaju.

No, ne bi se to reklo po kontejnerima u nekim naseljima. Zahtjeve Europske unije već su zadovoljili Krčani i Međimurci. Još 2017. odvajali su više od 50 posto otpada. Red je na velikim gradovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija (Foto: PU karlovačka) Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija (Foto: PU karlovačka) Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka +0 Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija (Foto: PU karlovačka) Crna kronika Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene