Cijela Hrvatska ima zajednički problem - komunalni otpad. Europska unija diktira pravila - proizvoditi manje, a odvajati što više otpada. I dok su neki gradovi na dobrom putu, u drugima prizori razbacanog smeća.

Galerija


Jednima smrdi, drugi se bune protiv tuđeg - smatraju da zagađuje prirodne ljepote. Smeće - svi ga proizvodimo, a nitko ga ne želi.

No, dobrodošlo je u reciklažna dvorišta. Zagreb je jučer dobio još jedno. ''Grad Zagreb se primiče brojci od 40 posto odvojenog otpada i do 2020. ćemo svoju zadanu kvotu ispuniti koju imamo zadanu'', rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Hvali se gradonačelnik i sanacijom Jakuševca, pročišćivačem otpadnih voda i najavljuje: ''I prvi ćemo u Hrvatskoj napraviti centar za gospodarenje otpadom.''

I to na Resničkom rukavcu. Udruga za zaštitu okoliša Resnik danas pred Ustavnim sudom. Misle da je sustav naplate nepravedan, a odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom smatraju neustavnima. Kažu, njima je omogućen štetan sustav sa spaljivanjem u regionalnim centrima.

Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uzavrela atmosfera pokraj Rijeke: "Smrad nas guši, ova godina je nepovratno izgubljena... Pišemo kaznenu prijavu!"

Prikupljanje otpada u Rijeci (Screenshot: Čitatelj) Društvenim mrežama širi se snimka prikupljanja otpada koja je razljutila Riječane, iz Čistoće dali objašnjenje

''Ovakvim sustavom kojim se neće postići ciljevi, nalaže se dovoženje miješanog komunalnog otpada u umjetno stvorene županijske i regionalne megacentre koji neće služiti odvojenom prikupljanju otpada nego generiranju goriva za spalionice'', rekla je Branka Genzić-Horvat Predsjednica udruge UZOR.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike poručuju: ''Kao i do sada, Udruga Uzor dezinformira hrvatsku javnost netočnim i neistinitim informacijama u cilju ostvarivanja partikularnih interesa. (...) Naglašavamo kako niti jedan od centara koji su u radu ili u izvođenju ili ugovaranju sredstava nema predviđenu spalionicu.''

EU nalaže kako do 2020. moramo odvajati najmanje 50% korisnih sirovina iz otpada. U 2017. bili smo na 28% odvojeno sakupljenog komunalnog otpada, a ostalih 72% završilo je na odlagalištima.
Zagrepčani, tvrde, otpad odvajaju.

No, ne bi se to reklo po kontejnerima u nekim naseljima. Zahtjeve Europske unije već su zadovoljili Krčani i Međimurci. Još 2017. odvajali su više od 50 posto otpada. Red je na velikim gradovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Prepoznajete li ove žene? Traži ih policija