Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je tu lud?

Dobili račun iz bolnice, pa se šokirali: Cijela generacija maturanata birokratskom greškom ostala bez dopunskog osiguranja

Salonsko kolo karlovačkih gimnazijalaca
Salonsko kolo karlovačkih gimnazijalaca Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell
Maturanti karlovačke gimnazije ostali su bez dopunskog zdravstvenog osiguranja, a tako će ostati sve dok im ne počne fakultetska godina, ili, u slučaju da ne idu na fakultet, dok ne pronađu posao.

Bez dopunskog zdravstvenog osiguranja ostala je cijela generacija maruranata karlovačke Gimnazije. A nitko od njih toga ne bi bio ni svjestan da jedna maturantica nije zatrebala medicinsku pomoć. Ubrzo nakon liječenja, na adresu joj je stigao račun od 300 eura. Začuđeni roditelji i maturantica, korak po korak, otkrivali su što se dogodilo te da nisu sami, piše KAportal

Do ove nevjerojatne situacije došlo je "zahvaljujući" izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno njihovom tumačenju u karlovačkom HZZO-u. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija istražuje detalje Radio na kući, pao s visine i poginuo: Nije mu bilo pomoći

Za ovaj slučaj bitna je izmjena kojom se rok od 90 dana za prijavu na HZZO smanjuje na 30 dana od kraja školske godine. No, gimnazijalcima, školska godina ne završava u svibnju, kao ostalim školama. Zbog državne mature, njihovo srednjoškolsko obrazovanje završava u srpnju.

"Nismo ništa zaključivali sami od sebe, već sam u svibnju nakon maturijade otišla s kćeri prijaviti je na "burzu" i tamo su nam rekli da se ne možemo još prijaviti, a i ne trebamo, jer gimnazijalcima školska godina traje do srpnja", ističe majka jedne karlovačke gimnazijalke i dodaje kako su se i drugi maturanti informirali i dobili iste odgovore.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Sportski duh VIDEO Neće pa neće: Tomašević pokušao zabiti koš, pogledajte kako je to izgledalo

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Pitanje je samo koliko Tomašević najavio: "Svim Zagrepčanima će rasti plaće unatoč porezu"

"Kada je krenula sva "buka" nazvala sam u Zagreb i saznala da tamo na drugačiji način tumače zakon i da su tamo gimnazijalci ostali s dopunskim zdravstvenim osiguranjem do srpnja", kaže sugovornica KAportala.

I tako, u svibnju ih nisu željeli primiti jer im još traje školovanje, a u srpnju su odbijeni jer se nisu prijavili na vrijeme.

Uzevši u obzir informacije iz Zagreba postavlja se pitanje tumači li pravna služba u karlovačkom HZZO-u ovu situaciju prestriktno ili jednostavno netočno, ili je, pak, pravna služba u pravu, no to onda novi zakon čini potpuno suludim.

Da stvar bude zanimljivija, roditeljima su iz Zavoda rekli kako su maturante trebali ostaviti i bez obaveznog zdravstvenog osiguranja jer su zakasnili s prijavom, no izašli su im u susret.

Pročitajte i ovo Dječak se spasio od poplava držeći se za stablo teško nevrijeme u španjolskoj Desetogodišnji dječak se spasio od poplave: "Jadničak je proveo cijelu noć na stablu"

"To jesu mladi ljudi i vjerujem da će biti zdravi tih još mjesec i nešto dana do početka fakulteta, ali tko to može garantirati? Nije ih baš tako malo, može se dogoditi nesreća, potreba za operativnim zahvatom, a onda će uz to roditeljima očito doći i poveći račun," rekla je majka karlovačke maturantice.

Oni koji su izgubili pravo na dopunsko osiguranje mogu ga ponovno steći ili zapošljavanjem ili upisom na fakultet. Međutim, nije bitno što je netko upisao fakultet jer, akademska godina počinje tek - 15. listopada. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Premijeru se posrećilo Plenković: ''Mjere pomoći se finaliziraju, bit će cjelovite''

Treba napomenuti da su u istoj situaciji, a da možda to i ne znaju jer nisu imali zdravstvenih problema, vjerojatno i maturanti ogulinske gimnazije budući da Ogulin nema svoju ispostavu HZZO-a, kao i polaznici gimnazijskog smjera u školama u Dugoj Resi i Slunju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene