Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je jučerašnje istraživanje Dnevnika Nove TV pokazalo da se više od polovice ispitanih građana protivi monetizaciji autocesta, Vlada nastavlja sa svojim planom. Resorni ministar Hajdaš Dončić poručio je kako su u povijesti neka rješenja ponekad nužna.


Ne koncesiji autocesta reklo je više od 60 posto ispitanih građana. Ministar Hajdaš Dončić tvrdi - koncesija će poboljšati krvnu sliku gospodarstva, dovesti snažnog međunarodnog igrača i otvoriti zemlju za druge investicije.

Vezani članci Slika nije dostupna Državne tvrtke je teško prodati: 'Jednostavno ne vrijede onoliko koliko ljudi misle' Slika nije dostupna PRORAČUN SVE TANJI, A ZAHTJEVI SVE VEĆI Svi čekaju sastavljanje nove Vlade

'Ako možemo dobit novac odjednom, trebamo ga uzeti da sredimo javne financije. Dugovi nam rastu, dugovi se svaki dan otkrivaju. Govorim o 200 milijardi kuna duga. Taj sustav je neodrživ. Neka rješenja su ponekad u povijesti nužna', kazao je Hajdaš – Dončić.

>> Jesu li građani za davanje autocesta u koncesiju?

Stav građana da su oni iz poreza platili izgradnju autocesta i nije u potpunosti istinit smatra potpredsjednik Vlade Grčić. 'Autoceste su izgrađene iz kredita koji mi kao i prethodne vlade nismo u stanju vraćati. Mi plaćamo kamate. Imamo ogromne izdatke na kamate,a glavnica stoji', kazao je.

Prošlogodišnja zarada na cestarinama bila je 240 milijuna eura. Ako bi država za 30 godina dobila 2,4 milijarde eura bio bi to iznos koji bi na cestarini zaradila u 10 godina. 'Mi moramo računati da će budući koncesionar imati troškove održavanja i upravljanja. Ti troškovi su minimalno milijardu kuna godišnje, dakle to nije premalo novca', kazao je Hajdaš – Dončić.

Cestarski sindikat najavljuje kampanju protiv koncesije. 'Ovo nije sindikalno pitanje nego je ovo nacionalno pitanje. Radi se o imovini svih građana, pa prema tome, ukoliko se želi tako nešto prodavati, trebalo bi pitati sve građane', kazao je Mijat Stanić iz Hrvatskog cestarskog sindikata. Ako vlada ne odustane od monetizacije, sindikat će u listopadu krenuti sa skupljanjem potpisa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook