Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CMS o ranjavanju migranta

"Nedopustivo je da se u Hrvatskoj puca po ljudima, a policijsko objašnjenje je neuvjerljivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za mirovne studije priopćenjem se oglasio o slučaju ozljeđivanja migranta kojeg je u subotu na području Gorskog kotara propucao policajac. Smatraju da je nedopustivo da se u Hrvatskoj puca po ljudima.

"Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja umjesto u njegovo suzbijanje", kažu u CMS-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvješće stručnog tima MUP objavio video kojim objašnjavaju kako je ranjen migrant u Gorskom kotaru: "Policajcu je noga zapela u stijeni" Slika nije dostupna Incident u Gorskom kotaru Doznajemo: Ranjavanju migranta prethodio je napad na policajce. Kamenjem ih gađala veća skupina migranata

Neslužbeno policijsko objašnjenje kako je do ranjavanja migranta došlo slučajno CMS ocjenjuje neuvjerljivim te ih zabrinjavaju izjave ministra Božinovića kojima nastoji opravdati policijsku uporabu vatrenog oružja prema civilima. Božinović je, podsjetimo, poručio kako nije utvrđeno da je policajac oružje usmjerio prema "konkretnoj osobi s ciljem djelovanja prema toj osobi".

Centar za mirovne studije podsjeća da to "nije prvi puta da se puca na skupine migranata i izbjeglica, iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje"

"U svibnju 2018. prvi je put zabilježen slučaj policijske pucnjave na kombi u kojem su ozlijeđena djeca, a u anonimnom pismu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici navodi se da je upotreba oružja prilikom ilegalnog protjerivanja izbjeglica i drugih migranata nije iznimka, već ustaljena praksa, koja ugrožava ljudsku sigurnost i živote. U isto vrijeme MUP, bez objave rezultata istraga ili dokaza da se nasilje prema izbjeglicama i migrantima na granicama ne događa, odbacuje odgovornost, a odbacuje i svjedočanstva ljudi iz sustava koji upozoravaju na takva postupanja. Nije ni čudo da su mnogi obeshrabreni govoriti o kršenju zakona unutar policijskog sustava ili to čine anonimno, kada vidimo da je policajac zviždač koji je prokazao prebrzu vožnju svog nadređenog i pokušaj zataškavanja tog slučaja udaljen iz službe. Zbog toga je iznimno važno da se provedu neovisne i učinkovite istrage i da javnost bude upoznata s njihovim rezultatima", upozorava udruga.

Podsjetimo, ilegalni migrant koji je teško ozlijeđen u subotu kasno popodne u Gorskom kotaru još uvijek je životno ugrožen. Neslužbeno doznajemo da su ga policajci nakon ranjavanja nosili nekoliko kilometara, sve dok ga nije preuzela služba Hitne pomoći. Očevid radi utvrđivanja okolnosti tog incidenta još je u tijeku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene