Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasnici plovila često varaju na gorivu. Toče ilegalno, pa čak i loživo ulje.


U zadarskom arhipelagu ovih je dana, u špici turističke sezone, najgušći promet brodova i jahti, a novinar Dnevnika Nove TV Šime Vičević s djelatnicima Carine proveo je dan u potrazi za crnim čarterom.

Carinici promatraju svaki detalj na plovilima. Cilj je spriječiti krijumčarenje, a turistički brodovi češljaju se posebno detaljno. Vlasnici plovila često varaju na gorivu. Toče ilegalno, pa čak i loživo ulje. Zakon moraju poštovati i stranci koji se često izvlače na neznanje i nepoznavanje propisa. No, neznanje ili izbjegavanje zakona skupo stoje.

Za nenamjensku uporabu pogonskog goriva kazne su od 5000 do 100 tisuća kuna. Jednako toliko i za ilegalno posjedovanje alkoholnog pića. Za trgovanje robom bez dokaza o podrijetlu plaća se od tisuću do 100 tisuća kuna, kao i za nepodnošenje carinske deklaracije.

Vezani članci Taksi, ilustracija ''Nelojalna konkurencija'': Uber Francuska mora isplatiti više od 180.000 eura moralne odštete Granični prijelaz Vozite automobil registriran izvan EU i počinili ste prekršaj? Više nećete moći Hrvatsku napustiti bez plaćanja kazne

VIDEO Pogledajte što je ekipa Nove TV snimila u tajnom carinskom skladištu

'U trenutku se odlučimo hoćemo li kontrolirati neko plovilo ili ne. Odlučujemo i na temelju nekih saznanja koja smo imali otprije, ili podataka o tim plovilima, a i sama intuicija nam neki put kaže da ili ne', pojašnjava Ivica Radovčić, zapovjednik carinskog plovila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook