Obavijesti Video Pretražite Navigacija
88 posto zna svoja prava

Osnovnoškolci o svojim dječjim pravima te otkrivaju što im je najvažnije za sreću

Aktualno Galerija Prava djece - 1 Prava djece - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prava djece - 2 Prava djece - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prava djece - 3 Prava djece - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prava djece - 4 Prava djece - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prava djece - 5 Galerija 1/6 >>
Djeci u Hrvatskoj najvažniji su prijatelji, brine ih ovisnost o internetu, a 88 posto njih zna da ima svoja prava, pokazalo je to istraživanje pravobraniteljice za djecu. Koja su dječja prava, pitali smo osnovnoškolce danas na Svjetski dan djece.

Ukupno 88 posto djece zna da ima svoja prava. Evo kako ih vide zagrebački osnovnoškolci.

"Pravo ići u školu, igrati igrice, ići ne trening, baviti se nekim aktivnostima. Trebali bi ostvariti svoje djetinjstvo najbolje što možemo jer više se neće dogoditi", poručio je Roko iz šestog razreda.

"Pravo djece je da se igraju, da razviju puno prijateljstava jer neka djeca se ne druže uopće i onda ih druga djeca zadirkuju", dodala je Kaja iz šestog razreda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Komentirao aktualnosti Plenković o lošim rezultatima internih anketa: "Nebrojeno puta su u javnost izašle krive informacije"

Djeci su za sreću najvažniji prijatelji, a vršnjačko nasilje kao i vrijeme provedeno na internetu - sama djeca prepoznaju kao najveći problem, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Možda vide često neke stvari koje ne bi trebali vidjeti na internetu i koje još ne bi trebali znati jer su premali", rekao je Roko.

"Trebaju imati neko ograničenje jer društvene mreže su ponekad jako zarazne i ovisne", izjavila je Pea.

"Roditelji bi trebali paziti što im djeca rade na društvenim mrežama", istaknula je Tonka.

Dječja prava najviše se krše kada je u pitanju obrazovanje.

"Od samih organizacijskih, prostornih uvjeta, kada govorimo o predškolskom obrazovanju, samih upisa", kazala je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Vrtić za sve, škola za sve u jednoj smjeni, cjelodnevna nastava - planovi su Vlade, još nedostižni.

Pročitajte i ovo Ilustracija mozaik 2023 Policija otkrila detalje velike akcije na Balkanu! Otkriveno 39 zlostavljača djece, u Hrvatskoj spašeno jedno dijete: "Osigurali smo da ono bude na sigurnom"

"Jedan od strateških ciljeva Vlade je do 2026. Mjesta za još 26 tisuća djece u predškolskim ustanovama", napomenuo je Marin Piletić, ministar socijalne politike.

I besplatni obroci za sve dječje je pravo - osigurano tek ove godine, inicijativom četiri profesorice. Koje su za promicanje dječjih prava danas dobile i jednu od nagrada Ministarstva. Uz neke od njih i njihova djeca.

"Jako sam sretan što je moja mama dobila nagradu, mislim da se borila za pravu stvar. Smatram da je pravo djeteta da ide u školu, da se obrazuje, da može pojest kad je gladan", kazao je Vilim.

Broj djece koji to pravo ne može ostvariti još je prevelik. Oko 16 posto djece živi u riziku od siromaštva.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene