Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strah od hormonske pilule, koji se u Hrvatskoj pojavio krajem prošle godine zbog sumnji da je pilula Yasmin uzrokovala smrt dviju djevojaka, bio je neopravdan i izoliran, jer se slično nije dogodilo nigdje u svijetu, a načinio je veliku štetu zbog čega je čak 28 tisuća žena u Hrvatskoj prestalo koristiti hormonske kontraceptive, rekao je na današnjem okruglom stolu prof. Velimir Šimunić, pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju u Klinici za ženske bolesti i porode.


Oralnu kontracepciju dotad je uzimalo oko 80 tisuća žena ili 8,5 posto žena reproduktivne dobi. 'Nakon panike u listopadu prošle godine postotak je pao na svega pet posto, a da bi se vratili na staro stanje trebat će dvije do tri godine', rekao je Šimunić na okruglom stolu o stanju hormonske oralne kontracepcije u Hrvatskoj. Skup su organizirali Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologijeu, Zbor novinara koji prate zdravstvo Hrvatskgo novinarskog društva i farmaceutska tvrtka Bayer Schering Pharma.

50 godina uporabe kontracepcijskih pilula i niz studija dokazalo njihovu učinkovitost i zaštitni učinak od pojave nekih vrlo teških bolesti

Šimunić ističe kako je 50 godina uporabe kontracepcijskih pilula i niz studija dokazalo njihovu učinkovitost i zaštitni učinak od pojave nekih vrlo teških bolesti kao što su rak jajnika (za 50 posto), rak sluznice maternice, rak debelog crijeva. Jedini rizici koje oralna kontracepcija nosi su mogućnost pojave venske i arterijske tromboze, na što prije svega utječu rizični faktori koje pojedina žena ima a to su debljina, dob, popratne bolesti, pušenje, uzimanje opojnih droga i slično.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog kontracepcijskih tableta Yasmin dobila trombozu Slika nije dostupna Oprezno s kontracepcijskim pilulama

Za sigurnost uzimanja pilule stoga je, ističe Šimunić, važan razgovor s liječnikom i postavljanje dobre zdravstvene anamneze na temelju koje će liječnik procijeniti da li žena može uzimati kontracepcijske pilule ili ne. Stručnjaci smatraju da je potrebno razbiti još uvijek prisutne predrasude kod žena, ali i kod liječnika, da pilule uzrokuju debljanje, kvare ten, povećavaju dlakavost, a naročito da mogu uzrokovati pojavu raka.

Direktorica medicinskog odjela za ginekologiju tvrtke Bayer Schering Pharma Maureen Cronin istaknula je kako pilulu Yasmin u svijetu koristi devet milijuna žena te da je do danas prodano oko pola milijarde tog proizvoda. Venska tromboembolija javlja vrlo rijetko, rizik je povezan ponajprije s godinama i povećanom tjelesnom težinom, a stručne studije su pokazale da je rizik koji uzrokuju pilule tri puta manji od pojave tromboembolije u vrijeme trudnoće, kazala je Cronin.