Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte video iz Valture

VIDEO Čačić u zatvoru: Na suncu i s golf palicom u rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava zatvora u Valturi ne vidi ništa sporno u načinu na koji bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić krati slobodno vrijeme dok odrađuje kaznu. On je snimljen kako na zatvorskom travnjaku vježba golf.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić slobodno vrijeme na izdržavanju kazne u Valturi krati vježbanjem golfa, što neki smatraju bizarnim ili čak uživanjem privilegija, no u toj kaznionici otvorenog tipa kažu da je sve u skladu sa zakonom koji zatvorenicima omogućuje bavljenje raznim sportskim aktivnostima.

Pročitajte i ovo Denis Lingart osuđen na 13 godina zatvora Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na električnom romobilu: Pištoljem prijeto djelatnicima Slika nije dostupna Izdržava kaznu kod Pule FOTO Evo kako Radimir Čačić krati vrijeme u zatvoru

'Golf je možda upadljiv, ali to je sportska aktivnost poput svih ostalih koje su korisne za zatvorenike radi održavanja kondicije', rekla je pomoćnica upravitelja te kaznionice Ingrid Popovski Cukon.

>> FOTO Evo kako Radimir Čačić krati vrijeme u zatvoru

Objasnila je da svaki zatvorenik koji se želi baviti nekom aktivnošću podnosi molbu stručnom savjetu koji potom procjenjuje slučaj i odlučuje hoće li je ili neće odobriti.

Najveći broj zatvorenika u tom poluotvorenom zatvoru u slobodno vrijeme bavi se nogometom ako im to dopušta vrijeme, teretana je vrlo posjećena, a po lijepom vremenu igraju se boće, stolni tenis, hoda ili trči. Kad je na televiziji prijenos većina gleda utakmicu, ali neki čitaju knjigu.

Čačić nije jedini koji se bavi nekom neobičnom aktivnošću jer su, primjerice, neki u zatvoru nastavili trenirati boks ili su se bavili borilačkim vještinama. Bavljenje takvim aktivnostima zatvorenicima se odobrava, ako za to postoje mogućnosti ili ako se time ne ugrožavaju drugi zatvorenici, kazala je Popovski Cukon.

Sport nije jedina aktivnost kojom se bave 'gosti' te kaznionice u istarskom naselju Valtura, koje je udaljeno 11 kilometara od Pule, jer se zainteresirani mogu baviti glazbom, sviranjem i pjevanjem. 'Prije par godina zabilježen je i pokušaj priređivanja igrokaza, ali je čovjeku istekla kazna pa nije dovršio projekt', kazala je Popovski Cukon.

Zatvorenici u Valturi imaju odmor od ručka do povečerja i tada se, ako nemaju drugih obaveza, mogu baviti slobodnim aktivnostima o vlastitom trošku i po vlastitom afinitetu uz odobrenje uprave.

Čačić, koji tamo služi kaznu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, u prvo je vrijeme plijenio pažnju zatvorenika svojom aktivnošću, ali je to sada svima postalo normalno.

Popovski Cukon kaže da Čačić ne uživa nikakve privilegije i da puštuje kućni red i normative kao i svi ostali. 'To je možda malo neobično, ali sve je u skladu sa zakonom, protokolima i kućnim redom', zaključila je pomoćnica upravitelja.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade kaznu za prometnu nesreću s dvoje poginulih u Mađarskoj počeo je služiti 17. lipnja u zatvoru u Remetincu, a u Valturu je premješten ovog ljeta nakon stručne opservacije.

Vrhovni sud je Čačiću početkom svibnja odbio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora, u skladu s presudom suda u Mađarskoj gdje je izazvao prometnu nesreću. Nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne, Čačić može tražiti prijevremeni otpust. Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom na tri godine.

Čačić je jedan u nizu bivših visokih državnih dužnosnika koji je završio u zatvoru zbog nekog kaznenog djela, no dok on služi kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, ostali su u zatvoru ili im se još sudi zbog korupcije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene