Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz oporbe

Čačić: Vlada novim zaduženjem skupo kupuje opstanak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske narodne stranke -liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić rekao je konferenciji za novinare da Vlada novim zaduženjem skupo kupuje opstanak svakog dana na vlasti, a reforme ne zna i nema hrabrosti provesti.

Čačić smatra kako je stvarni problem u lažnoj tvrdnji da novim zaduženjem Hrvatska dobiva vrijeme za nove reforme. Ocijenio je da se reforme moraju provesti kroz dva paralelna procesa - kroz snažno poticanje gospodarskog rasta te rezove u javnoj potrošnji. Predsjednik HNS-a ustvrdio je kako postoji službena dokumentacija da je HDZ-ova vlada bila jedina vlada u hrvatskoj povijesti koja nije naslijedila ni jednu lipu dospjelog duga. Dodao je da je naslijedila zaduženje zemlje od 19,5 milijardi eura, a povećala ga je za 2,5 puta. 'Zaduženje koje je naslijedila bilo je ulog u budućnost, ulaganje u nešto što danas donosi novac', rekao je. Napomenuo je da je Vladino povećanje duga od 2,5 puta bila 'čista potrošnja, kupovanje glasova, i novac koji se nikada ne može vratiti'.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>> Hrvatska će teško vraćati kredite jer je u goroj situaciji od Grčke

>> 'Neka ovo bude zadnje zaduživanje u 2010. godini'

>> 'Hrvatska nema rješenje za izlaz iz krize, a tonemo sve dublje!'

Budući da je u prvih pola godine potrošen ukupno predviđen deficit, Čačić smatra kako je realno očekivati daljni rast rashoda, pad prihoda te da će se Vlada još dodatno zadužiti za 13 milijardi kuna. Uz to, predviđeni će pad rejtinga za jedan posto postojeće dugove povećati za oko tri milijarde kuna. Nužnim smatra provođenje rezova u javnoj potrošnji - mirovinama za koje nema temelja, lažno nezaposlenima, onima koji bez razloga primaju socijalnu pomoć i sl. Posebno zabrinjavajućim je ocijenio 'najveću blokadu u hrvatskoj povijesti' - od nenaplaćenih 30 milijardi kuna. Čačić smatra da Vlada koja nema povjerenje i ne zna mora staviti mandat na provjeru ili se potpuno promijeniti i prestati zazivati oporbu da riješi njezine zadatke.

Na novinarsko pitanje je li oporba u Belom Manastiru međusobno dijelila fotelje odgovorio je da ni jednom riječju o tome nisu razgovarali. 'Naravno da se svi odgovorni ljudi u strankama lijevog centra pripremaju u područjima koje najbolje poznaju, pa tako i ja', rekao je. Istaknuo je kako HNS 'ako ne bude imao strateški utjecaj na ukupnost procesa u skladu sa svojim političkim rejtingom, neće preuzimati odgovornost'. Smatra kako danas preuzeti odgovornost za Hrvatsku je za svakog odgovornog čovjeka čin domoljublja i ogroman teret. Upitan hoće li se HSLS pridružiti 'kukuriku koaliciji' odgovorio je narodnom izrekom 'svaki topar za svakog sveca', tj. da nisu bitni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene