Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krediti za puko preživljavanje

Gore nam je nego Grčkoj: Teško ćemo vraćati kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas rođeni Hrvat u startu je dužan 2977 kuna, a stalno zaposleni 9403 kuna!

Dug na dug ili vegetiranje i tako već godinama. Da je ovaj novac namijenjen investicijama pa time i otvaranju radnih mjesta ne bi tebali biti zabrinuti. No novac je za puko preživljavanje države.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZADUŽIVANJE I PREŽIVLJAVANJE Strah od recesije, što je to? U cijeloj Europi pali krediti, samo Hrvati stisnuli gas! Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika

>> 'Hrvatska nema rješenje za izlaz iz krize, a tonemo sve dublje'

Nije problem uzeti krediti, problem je za što uzimamo kredit. Ako uzimamo za potrošnju to je zapravo samoubojstvo. Ako uzimamo za tvornicu to je onda dobro jer se otvaraju radna mjesta. Bojim se da su ovi krediti za puko preživljavanje koje će kad tad netko morati vratiti. A od danas smo dužni za 13.4 milijardi kuna. Drugačije rečeno svaki upravo rođen Hrvat dužan je 2977 kuna. No, te kredite će vraćati stalno zaposleni a oni su danas dužni 9403 kune. To je današnja slika zaduženja svakog od nas.

Kada se ovo jučerašnje Šukerovo zaduženje preračuna, svaki Hrvat se zadužio 75 tisuća kuna, ili 10 tisuća eura. Dug iz godine u godinu raste rapidno za potrošnju i otplatu starih kredita. Cijeli problem je u tome što od 2008. kada je počela kriza i od kada je sve manje novca na raspolaganju, cijelo vrijeme raste državna potrošnja. Trebali smo smanjiti državnu potrošnju, ali to se nažalost ne događa.

Hrvatska će imati pad BDP-a od 1,5 posto a Grčka od 0,8!

2000. kod promjene vlasti bilo smo dužni 12 milijardi eura, kada je HDZ 2003. došao na vlast 19 milijardi eura. 2008. kada je izbila kriza bili smo dužni 38 milijardi eura, a danas čak 47 milijardi eura!

Što to znači za građane i tvrtke? Imate sto kuna, a država uzme 80 kuna što znači da će biti manje za građane i privredu, a gospodarstvu očajnički trebaju krediti jer su još zaduženiji od države. Tako da je to najveći problem. Zamislite da su ti krediti stavljeni u gospodarstvo!

Država se 2000. zadužila za sedam milijardi kuna, kada je HDZ došao na vlast to je iznosilo već 15 milijardi kuna. Kada je kriza izbila došli smo na 42 milijarde kuna. U ovom trenutku krediti koje su banke dale državi iznose 63.7 milijardi kuna!

Za ovu kamatu nama bi trebao rast od 6 posto a mi smo u debeloj recesiji i to je naš najveći problem. Svi nas upozoravaju da će biti pad BDP-a od 1,5 posto. U regiji su svi u zelenom dok smo mi u crvenom. Čak smo u goroj situaciji od Grčke jer će ona potonuti 0,8 posto, a mi 1.5 posto! Vrijeme je da se otrijeznimo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene