Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada se zadužila za 13,4 milijarde kuna

'Hrvatska nema rješenje za izlaz iz krize, a tonemo sve dublje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomski analitičari žestoko kritiziraju najnovije zaduženje Vlade.

Današnje najnovije i najveće pojedinačno zaduživanje Vlade bilo je i za očekivati, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny. 'Refinanciranje starih obveza moralo je doći na dnevni red. Samo, sumnjam da ćemo i s novim zaduživanjem uspjeti pokriti sve dugove, tako da je izgledno za očekivati da će se Vlada opet, negdje tamo krajem godine, zadužiti', tvrdi Novotny.

Pročitajte i ovo Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili" Slika nije dostupna Što se krije iza brojki? Evo što stoji iza pada nelikvidnosti!

Dodaje da nema mjesta euforiji  kakvu širi ministar Šuker predstavljajući novo zaduženje države kao veliki uspjeh već ističe kako se radi o jednom sasvim regularnom zaduživanju 'Nije točno da su se mnoge države htjele zadužiti, a nisu mogle! Na koga je tu ministar mislio? I Srbija i Bosna i Hercegovina uspjele su se zadužiti, no međutim, ja bi se puno radije ugledao na Sloveniju koja podiže kredite s povoljnijim kamatama', objašnjava Novotny i ističe kako kamata uz koju smo se mi danas nanovo zadužili nije regularna već je vrlo visoka.

Ekonomski analitičar Slavko Kulić odavno upozorava da narod ne može živjeti na onome što nije zaradio. 'Koliko napravimo, toliko možemo trošiti. Potrebno je osvijestiti novi način života', tvrdi Kulić i upozorava da život i sloboda poskupljuju svakog sata. Ističe kako Hrvatska nema osnovnih uvjeta za rješenje krize i kako tonemo sve dublje, a taj se fenomen stručno naziva silazna spirala dužničke doktrine. U toj situaciji nema nazad, a nema ni bježanja u stranu. Morat ćemo se suočiti s neimaštinom i s činjenicom da sve što u toj situaciji i zaradimo, ne ostaje nama nego odlazi za plaćanje dugova', pojasnio je Slavko Kulić ono što je pred nama.

Zatražen da komentira riječi ministra Šukera kako najnovije zaduživanje Vlade svjedoči o uspješnosti njezine politike, ekonomski analitičar Kulić zaključio je sljedeće. 'Život na dug nema percepcije, a zaduženi narodi nemaju pravo raspravljati o demokraciji i slobodi jer su zaduživanjem izabrali neslobodu. To ne može biti poželjno stanje', zaključuje Kulić. 'Nitko nije dobio mandat vlasti da vodi narod neprestano se zadužujući te na temelju onoga što je naslijeđeno, a zatim rasprodano', poručio je Kulić.

>> Vlada se zadužila 13.4 milijarde kuna: Za Šukera je to uspjeh!

'Ako želimo biti ironični, onda možemo reći da je današnje zaduživanje Vlade veliki uspjeh. Onda je i uspjeh privreda koja je na rubu kolapsa i visoke kamate banaka', zaključuje SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić i upozorava kako je proračun izrađen za ovu godinu potpuno neodrživ dokument. 'Da je naša Vlada imalo odgovorna napravila bi rebalans proračuna jer je više nego jasno da je neodrživ. Javnost mora znati kamo to odlazi novac i kako to da stalno dolazi do novih zaduživanja', ističe Linić i zaključuje da je jasno da ova Vlada to ne želi rebalans. Dodaje kako će porezni obveznici morati vratiti sve dugove koje je Vlada napravila, apsolutno ništa im neće biti oprošteno. 'Hoćemo li vraćati novac kroz nove namete, mjere štednje ili nešto treće, vidjet ćemo, odlučit će Vlada', zaključuje Linić. 

U DNEVNIKU Nove TV u 19 i 15 pogledajte analizu koliko smo se zadužili i kako ćemo vraćati kredite?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene