Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio poskupljenje struje

Čačić: Jedno je suosjećanje, a drugo gluma da možemo utjecati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je da će cijena struje poskupjeti više od 13,5%, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana.

Ministar Radimir Čačić je podsjetio da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano, a pošto je u međuvremenu cijena energije u proizvodnji struje generalno porasla nema nikakve dvojbe da će cijena struje poskupjeti, o čemu se, rekao je, rade izračuni.

'Značajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorili', rekao je Čačić novinarima prije početka HNS-ovog okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova. Dodao je da će poskupljenje cijene struje sigurno biti više od 13,5 posto.

Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP. Ta tvrtka, po pisanju medija, zatražit će od Ministarstva gospodarstva i vlade poskupljenje cijene struje od 22 posto, a očekuje da će vlada odobriti poskupljenje od 15 posto. Čačić pretpostavlja da će do poskupljenja struje doći u okviru sljedećih mjesec i pol dana.

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili"

>> Novi udar: Struja na ljeto poskupljuje za 15 posto?!

Upitan može li vlada na neki način ublažiti udar na standard građana, ustvrdio je da ni jedna vlada ne može utjecati na svjetske cijene energije. Dodao je da Ministarstvo gospodarstva do 2009. nije određivalo cijene u energiji, odnosno 'da se nije pravilo da ih određuje' te da se nakon toga vlada Jadranke Kosor odlučila proglasiti nadležnom za cijene svjetske energije, ali to nije imalo nikakav utjecaj.

>> Kosor: Vlada ne može dobiti prolaznu ocjenu...ali nisam rekla 1

Tu vrstu gluposti da vlada određuje cijene napustili smo devedesetih kada smo prešli na tržišno gospodarstvo, a i socijalističko samoupravljanje razumjelo je da vlada ne može određivati cijene', rekao je čačić.

Na pitanje naše novinarke znači li to da na konkretan način nitko ne može suosjećati s građanima, ministar Čačić je odgovorio da suosjećati možemo svi. 'Jedna stvar je suosjećanje, a druga da glumimo da možemo određivati tržišne cijene', rekao je Čačić.

HEP još nije uputio konačni zahtjev za poskupljenjem struje

Hrvatska elektroprivreda (HEP) još nije uputila konačni zahtjev za nužnim poskupljenjem električne energije, odgovorili su danas iz HEP-a na upit o najavama nekih medija da bi HEP mogao zatražiti poskupljenje struje za 22 posto, a Vlada odobriti 15-postotno poskupljenje.

"HEP još nije uputio konačan zahtjev za korekcijom cijena, no iz HEP-a su u prethodnom razdoblju išli zahtjevi koji nisu realizirani. Primjerice, regulatorna agencija dala je pozitivno mišljenje na korekciju proizvodne komponente iz zahtjeva HEP-a iz ožujka 2010. godine. No prethodna Vlada nije preuzela odgovornost i provela potrebne mjere", navodi se u odgovoru HEP-a.

Ističu pritom kako je obveza HEP-a održati sustav stabilnim, a što je moguće osiguranjem financijske stabilnosti sustava.

"Korekcija cijena je stoga nužna jer je okruženje u kojem tvrtka posluje izrazito nepovoljno - već 16 uzastopnih mjeseci je suša, pa je proizvodnja u hidroelektranama u prvom kvartalu za 56 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. HEP-u su stoga povećani proizvodni troškovi zbog povećanih rashoda za goriva u termoelektranama, kao i troškovi nabave električne energije na tržištu", navode iz HEP-a.

Poskupljenje struje već su ranije u medijskim izjavama najavili predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ne iznoseći pritom koliko bi to poskupljenje moglo biti. Sredinom ožujka Koračević je izjavio kako će vjerojatno doći do poskupljenja struje koje se može očekivati u drugom kvartalu ove godine. Izjavio je tada i kako je siguran da će poskupljenje biti umjereno, no nije želio govoriti o postotcima.

Odgovarajući danas na upite novinara, Čačić je izjavio da će struja poskupjeti više od 13,5 posto, za koliko je odobrenje prije dvije godine dala Hrvatska energetska regulatorna agencija, a pretpostavlja da bi do poskupljenja moglo doći u sljedećih mjesec i pol dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene