Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može se odlučiti?

Kosor: Vlada ne može dobiti prolaznu ocjenu...ali nisam rekla 1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada nije dobro počela, nije dobro iskoristila tih 100 dana, rekla je na konferenciji za novinare Jadranka Kosor.

'Ne bih ocjenjivala tim školskim...jer ako mi smatramo, a smatramo kao oporbena stranka, da je proračun krivo koncipiran onda teško da se to može popraviti', rekla je Kosor. Na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV znači li to ocjenu 1, Kosor je odgovorila niječno. 'Nisam to rekla! Pitali ste me je li prolazna ja sam rekla ne!', odgovorila je novinarima predsjendica HDZ-a Jadranka Kosor na pitanje kako ocijenjuje prvih 100 dana Vlade.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

'Vlada nije dobro počela, nije dobro iskoristila tih 100 dana. Zašto? Zato što je donijela ne teške odluke, nego odluke koje je lako donijeti ali one imaju dugoročne posljedice. Tu prije svega mislim na odluku o povećanju PDV-a za 2% jer je to odluka koja se dodatno naslonila jednim ogromnim teretom na građane i građanke koji osobiti teško žive, ali isto tako i na gospodarstvenike,prije svega tu mislim na male i srednje poduzetnike koji su pisali i meni i nama u Klubu s brojnim elaboratima koji govore o tome da je to pretežak teret koji neće nositi', rekla je Kosor.

Nema razloga za poskupljenjem struje?

'Olakost kojima se najavljuje evo i povećanje cijena i struje i plina govori o tome da vlada očito ne razumije u kakvoj situaciji živimo. Činjenica jest da u 2,5 godine moje vlade nismo podizali cijenu struje. Sjetite se, HEP je 2009. dugovao milijardu i 800 milijuna kuna. Uspjeli smo to naplatiti, odnosno HEP je uspio to urediti, ne duguje ništa i činjenica da u te 2,5 godine struja nije poskupila. Prema tome, to govorim kao argument u prilog tvrdnje da danas nema potrebe da dođe do drastičnog poskupljenja. To su bili ne teški nego krivi potezi Vlade te da je proračun koji je donesen na staklenim i klimavim nogama će se sigurno brzo potvrditi kroz rebalans proračuna', rekla je Jadranka Kosor.

'Kako Vlada može biti uspješna u prvih 100 dana ako nije osigurala dovoljno novca za kamate, 800 milijuna. Ako nije osigurala dovoljno novca za plaće. Ako nije pripremila ni jedan komadić infrastrukture da bi se rashodi za plaće za sva ostala davanja kroz kolektivne ugovore smanjili. Dakle, trebalo je ići obrnutim redom. Vrlo brzo će se pitati na koji način isplatiti plaće', pojašnjava Kosor.

Izmjene Zakona o radu

'Očekujemo i odgovore u vezi izmjena Zakona o radu, puno se govorilo i objavi registra branitelja i drugim projektima koji nisu ni domišljeni, a kamo li provedeni', kazala je Kosor. Ustvrdila je i da aktualna vlada opstruira provedbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

'Hrvatksa se trese od bahatosti i nekompetetnosti'

Predsjednica HDZ-a kazala je i kako se cijela Hrvatska 'trese od bahatosti i nekompetetnosti' i činjenice da se politizira izbor članova uprave i nadzornih odbora javnih poduzeća. Kosor smatra da vlada politizacijom državne uprave, javnih poduzeća i imenovanjem isključivo političkih podobnih 'kartaških' kolega u uprave i nadzorne odbore javnih poduzeća, polako, ali sigurno zaustavljaju europski put Republike Hrtvaske. Podsjetila je da su ispregovarana pravila ponašanja i vrijednosti kojih se Hrvatska treba pridržavati zbog sebe same, ali i hrvatskih građana te da je to ugrađeno u potpisani ugovor o pristupanju u Europsku uniju.

Može se dogoditi da datum pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja iduće godine ne bude ostvaren, upozorila je Kosor. 'Moramo ubrzano raditi na ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama, a s bezbroj novih otvorenih pitanja to nećemo uspjeti', drži Kosor. Pozvala je vladu da odustane od poteza u suprotnosti s temeljnim načelima dogovorenim u pregovorima o ulasku EU. 'Sve što se svakodnevno događa okreće kotač unatrag i imenovanje po politčkoj podobnosti je kršenje pravila oko kojih smo se dogovorili', naglasila je.

Antikorupcijski programi

Kosor je podsjetila da su, dok je bila na čelu HDZ-ove vlade, sva javna poduzeća morala donijeti antikorupcijske programe i dodala da su potezi aktualne vlade u suprotnosti s njima. 'Svatko tko je izabran na javnom natječaju i tko treba upravljati javnim poduzećem mora biti stručnjak i može ga se osporavati, a ako je imenovan može ga osporavati samo javnost, ali to nije dovoljno', rekla je Kosor.

'Tražimo od vlade da odustane od takve prakse', pozvala je Kosor napominjući imenovanje u Upravu Hrvatsku elektroprivrede (HEP) osobe koja je itekako bila povezana s propašću jedne tvrtke, ali i 'kartaških drugova' u Hrvatske autoceste (HAC), kao i pokušaj imenovanja nepravomoćno osuđene osobe. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene