Orkanska bura u Postirama na Braču (Screenshot: Brač online)
Orkanska bura u Postirama na Braču (Screenshot: Brač online)

Orkanska bura u Dalmaciji nije zaobišla ni otoke. Snimka iz Postira na otoku Braču pokazuje ogromnu snagu vjetra.


Iako je bura na splitskom području tek nešto slabija nego rano jutros, kada je izmjeren udar od 176 km/h, i dalje se bilježe snažni orkanski udari. Bura lomi stabla i grane, diže valove, skida fasade s kuća, prevrće i nosi sve pred sobom.

Vezani članci Poplave u Velikoj Britaniji - 3 Kaos na sjeveru Europe: Otkazani letovi, tisuće kućanstava bez struje, u Švedskoj poginuo muškarac Spike Lee Spike Lee odao počast tragično preminulom Kobeu Bryantu, uoči dodjele susreli se s problemima

Portal Brač online objavio je snimku bure u Postirima. Na snimci se vidi ogromna snaga vjetra koji diže valove do samih krovova kuća.


Podsjetimo, u noći s petka na subotu, nešto iza 4 sata u Splitu je zabilježen udar bure od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h. Bura orkanske udare ima na makarskom i dubrovačkom području gdje doseže udare od 152 km/h.

Bura stvara probleme u prometu, a diljem obale vatrogasci se bore s požarima bez pomoći zračnih snaga.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, i dalje se tijekom subote očekuje jačanje olujne bure s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće. Za cijelo priobalje je upaljen crveni alarm. Do slabljenja bure moglo bi doći tek u nedjelju, najavljuju meteorolozi.