Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz Milana Kučana, Momir Bulatović jedini je živi lider one čuvene šestorke koja je na Brdu kod Kranja ili u Karađorđevu pisala poslednje stranice Jugoslavije. U velikom intervjuu za srpski Press progovara o 90-ima i raspadu Jugoslavije.


Na pitanje tko je srušio Jugoslaviju odgovara
'Njemačka i Vatikan'. 'Ubrzavali su Sloveniju i Hrvatsku, a njihov izlazak iz Jugoslavije je doveo do građanskog rata. To je matematički dokazano', rekao je Bulatović za Press.

Vezani članci Katarina Peović u Saboru Peović izjavom o Tuđmanu izazvala buru reakcija u Saboru: ''To je sramotno i besprizorno'' Sabor, ilustracija Milanović ipak nije jedini: Na konstituirajuću sjednicu Sabora nije došao još jedan hrvatski predsjednik

Upitan je i je li točna anegdota da su Milošević i Tuđman dijelili Jugoslaviju na salveti u Karađorđevu.

>> 'Neprimjereno je uspoređivati nevinog Miloševića i hrvatske generale, ratne zločince'

'Ma ne! Ljudi vole da pojednostave stvari. Besmislice su te priče da je neko pametniji bio na čelu Srbije i Hrvatske, mi se onda ne bismo raspali. Pa nemojte, raspali su se Sovjetski Savez, Čehoslovačka...', kaže Bulatović.

Upitan da izdvoji najveći uspjeh Slobodana Miloševića rekao je da je to što su uspeli da u Daytonu donesu mir u Bosni i stvore Republiku Srpsku.

Bulatović negira i genocid u Srebrenici. 'Zločin u Srebrenici se desio u srpnju 1995, a RS nastaje Daytonskim mirovnim sporazumom u studenom te iste godine. Da je Alija Izetbegović imao u rukama zločin u Srebrenici, nikada ne bi potpisao Daytonski sporazum', kaže Bulatović.

Za Franju Tuđmana kaže da je bio opsjednut prošlošću i da je kao povjesničar imao 27 svojih savjetnika za područje povijesti, kako je on volio govoriti. Njega ništa drugo nije interesiralo. On je sebe vidio kao plod nekakvog tisućljetnog nastojanja da se stvori samostalna i suverena Hrvatska i sa njime nije bilo moguće postići bilo kakvu suglasnost oko nečega što je svakodnevni život - ekonomija ili opskrba naftom.