Diljem Hrvatske 353 autoškole ponovno su počele raditi uz privikavanje na nove mjere zaštite. Provjerili smo kako održavati distancu u automobilu.

Galerija Autoškole - ilustracija - 1 Autoškole - ilustracija - 3 Autoškole - ilustracija - 2 +1 Igor Baraba

Dezinficira se vozačko mjesto, upravljač, mjenjač i drugi dijelovi vozila. Potom se kandidatkinji dezinficiraju ruke, stavljaju zaštitne maske i tek tada počinje sat vožnje u autoškoli po novim pravilima.

Vezani članci Ilustracija Vlada obećala sniženje trošarina, ali nisu svi zadovoljni: "Problem je eskalirao" Vlaška ulica Velika obavijest za vozače u Zagrebu: Od nedjelje na snazi nova pravila za parkiranje

"Sigurno da nam taj proces malo duže traje za svakog kandidata. Neće to ići kao nekada, jedan dolazi, drugi odlazi. Treba voditi administraciju, zbijati satove, dogovarati se, ali što ćemo, glavno je da smo počeli raditi, to je bitno", govori nam instruktor vožnje Rudolf Ožanić.

Druga bi kandidatkinja, da nije bilo prekida zbog epidemije korone, već imala vozačku dozvolu i samostalno vozila. No nakon položene teorije zbog korone vožnju nije polagala. Osim vozila svaki put prije i poslije kandidata treba dezinficirati, kao i simulator vožnje.

Nisu samo kandidati u kašnjenju s obukom. Rokovi stišću i autoškole koje nisu radile punih pedeset dana. "Negdje oko četiri tisuće kandidata je bilo prijavljeno ukupno za polaganje vozačkog ispita. U tih proteklih pedeset dana ispiti se nisu prijavljivali niti su se provodili", objašnjava problem Sinan Alispahić iz HAK-a.

Nije prvi put da je rad autoškola pauziran

Samo u ovoj školi tridesetak je kandidata u raznim fazama obuke za vozača koja je naglo prekinuta. Financijski gubitak nije velik jer škole često zbog snijega zimi imaju prekide.

"Mi se tijekom godine uvijek pripremimo za onaj zimski snijeg. Znamo za onu zimu prije dvije-tri godine kad su bili rekordni nanosi snijega, tad autoškola dva mjeseca nije radila, a u to vrijeme nam čak nitko nije niti plaćao ove mjere i nije nam pomagala država kao sad", tvrdi voditelj autoškole Igor Baraba.

Pomaže se i kandidatima u pripremi za ispite iz teorije vožnje, nakon što su mjesecima čekali na to. U tri radna dana od kada autoškole smiju ponovno raditi prijavljeno je novih tisuću kandidata za polaganje vozačkoga ispita. Tijekom svibnja bit će, čini se, velika gužva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju