Prvi put nakon 10 godina, broj traženih sezonaca samo u veljači popeo se na 12 tisuća. Inače, cijele prošle godine bilo je traženo 29 tisuća sezonskih radnika.


Najtraženiji su konobari, kuhari, pomoćni radnici, spremačice, vozači. A zbog ranijeg Uskrsa i sezonci s radom - počinju ranije. Već u ožujku, rado bi jadranski poslodavci imali 12 000 sezonskih radnika, našli su ih tisuću i dvjesto, jer su mnogi nezaposleni uvjereni da posla nema ili imaju druge obveze. Najviše traže konobare, kuhare, prodavače, radnike pomoćnih i šegrtskih poslova, čistačice i vozače.

Vezani članci Prazni Dubrovnik Dubrovački ugostitelji i poduzetnici revoltirani: Lokali su im zatvoreni, ali Grad i dalje traži da plaćaju najam prostora i površina Turisti u Zadru, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) "Ako ima njih osam, a naruče tri pizze i jednu litru negazirane ili gazirane vode, moramo prijeći preko toga"

Plitvice nakon prošle rekordne godine, očekuju još rekordniju 2016. 'Na natječaj o sezonskom zapošljavanju primili smo 406 sezonskih zaposlenika, veći dio radit će u službi prihvata vođenja informiranja prijevoza posjetitelja i internog transporta odnosno u samom hoteljerstvu', kazao je glasnogovornik NP Plitvička jezera, Ognjen Borčić.

Radni dan, prvi ove godine, danas je na jadranu odradilo tisuću sezonaca. Riječ je o ozbiljnim brojevima što je relativno novi trend među poslodavcima, da što ranije oglase radna mjesta kako bi sebi na vrijeme osigurali najbolju radnu snagu. Naravno, neće svih 12 tisuća sezonaca biti zaposleno odmah uoči Uskrsa, nego postupno kroz predsezonu, a najveći val zapošljavanja može se očekivati pred špicu sezone, negdje krajem lipnja i početkom srpnja.

S obzirom da je Uskrs ove godine ranije, očekuje se od 60 do 65 tisuća gostiju. To je nešto manje od lani, kada nas je posjetilo oko 70 tisuća turista. Uoči Uskrsa, vrata su otvorili hoteli i kampovi u većim turističkim odredištima, što se ipak ne može reći i za manje gradove, gdje će hoteli ostati zatvoreni sve do travnja ili svibnja.

Za Uskrs manje gostiju negoo lani

Među prvim uskrsnim gostima je i britanski par koji u Dubrovniku provodi medeni mjesec. 'Mnogi su nam govorili da je Dubrovnik prekrasan, pa smo i sami došli vidjeti', rekla je Lynn.

Lijepo je i što su dubrovački hoteli pred Uskrs otvorili vrata. 'Popunjenost je uvijek oko uskrsnih blagdana manje-više ista, ali uvijek ovisi kako to datumski pada', kazala je Zrinka Marinović.

Raniji Uskrs zasad se najviše odražava na privatni smještaj u Dalmaciji. A upravo bi popunjenost u predsezoni mogla značiti hoće li i ove godine hrvatski turizam biti za peticu.