Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAJAO MJESEC DANA DUŽE

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku otkrila kad će biti poznati poznati prvi privremeni rezultati popisa stanovništva

Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku
Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Foto: DNEVNIK.hr
Državni zavod za statistiku (DZS) će za 60 dana objaviti prve privremene rezultate popisa stanovništva, najavila je ravnateljica Zavoda Lidija Brković u nedjelju, posljednjeg dan popisa stanovništva koji službeno završava u ponoć.

"Prema EU regulativi Hrvatska, kao i sve druge države članice, ima 27 mjeseci za objavu rezultata. Prve privremene rezultate objavit ćemo nakon 60 dana tj. polovicom siječnja", rekla je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Dnevnik HTV-a.

Pročitajte i ovo Popis stanovništva - Ilustracija - 3 50.000 učenika manje Hoće li popis stanovništva napokon otkriti koliko je ljudi iselilo? "Hrvatska trenutno ima više građana iznad 65 nego do 16 godina“

Točan broj kućanstava, osoba i stanova bit će objavljen nakon završene obrade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVE MANJE RADNO AKTIVNIH Demograf: "Na popis stanovništva potrošili smo 24 puta više od Slovenaca, a njih je dva milijuna manje"

"Ovaj broj koji smo dobili nakon popisivanja nije konačan broj ukupnog stanovništva. Mi ćemo sada prema metodologiji izračunati koliki je ukupan broj stanovnika koji žive u Republici Hrvatskoj", kazala je.

Napomenuvši kako su se na ovom popisu stanovništva prvi put građani koji koriste portal e-građani mogli samostalno popisati, Brković je iznijela podatak da je više od 40 posto građana iskoristilo tu mogućnost.

Upitana jesu li točne informacije da je u Hrvatskoj manje od četiri milijuna stanovnika poručila je kako će čekati prve privremene rezultate i onda će se znati koliko nas ima.

Na novinarski upit pojasnila je i kako se objavljene procjene za kraj 2020. godine, koje objavljuje DZS, po kojima naša zemlja ima oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, što je 237 tisuća manje nego po zadnjem popisu 2011. godine, temelje na prijašnjem popisu stanovništva, podacima MUP-a o migracijama te broju umrlih i rođenih.

Popis, koji je trebao krenuti u travnju, odgođen je bio do listopada, a zatim i dva puta produžen zbog epidemiološke situacije. Brković je podsjetila kako je bilo izuzetno teško razdoblje za provesti popis stanovništva zbog epidemiološke situacije s kojom su suočeni bili i popisivači i stanovnici koje popisuju.

Iako je prvotno trebao biti gotov 17. listopada, rok za završetak popisa stanovništva produljen je prvi put do 29. listopada, a drugi put do 14. studenog.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene