Britanski princ Edward, najmlađi sin kraljice Elizabete, u četvrtak je sletio u Split, gdje će boraviti u dvodnevnom posjetu s ciljem jačanjem hrvatsko-britanskih odnosa.

Galerija


Posjeti članova britanske kraljevske obitelji, pa i tako 55-godišnjeg Edwarda, organiziraju se na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova kako bi se naglasila važnost odnosa sa zemljom koju se posjećuje. Pripadnici kraljevske obitelji smatraju se veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva.

Vezani članci Zapljena 15 kilograma marihuane (Foto: PU splitsko-dalmatinska) Policija mu pretražila stan i našla gotovo 15 kilograma marihuane Policija (Foto: Dnevnik.hr) Neviđene mjere osiguranja u Splitu: Policija provodi jednu od najvećih sigurnosnih operacija

Edward, najmlađe dijete i treći Elizabetin sin, zaštitnik je i podrška nizu institucija i dobrotvornih organizacija, većinom onih koje pružaju podršku mladim ljudima. Podržava nekoliko umjetničkih organizacija, a predstavlja i podržava britanske oružane snage.

Princ, jedanaesti u redu za britanski tron, nakon dolaska u splitsku zračnu uputio se prema Dioklecijanovoj palači, simbolu veze Velike Britanije i Hrvatske, koju je u 1757. posjetio veliki škotski arhitekt Robert Adam, napisao knjigu o njoj i u njezinoj arhitekturi pronašao inspiraciju za svoj neoklasicistički rad. Originalna kopija knjige čuva se u Muzeju Grada Splita.

Edward će tijekom svog prvog službenog posjeta Splitu u četvrtak posjetiti i razarač britanske kraljevske mornarice HMS Duncan koji je parkiran u splitskoj luci, pri čemu će mu se pridružiti predstavnici hrvatske vlade i oružanih snaga.

U petak će posjetiti Galeriju Meštrović i Prvu gimnaziju, koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom će otvoriti ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom, koji znanstveno surađuje sa sveučilištem u Cambridgeu. (Hina)

''Masaža s ručnim pola sata 300, masaža body to body pola sata 400'': Provjereno razotkrilo što se krije iza ''salona za masažu'', policija potvrdila