Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"želimo da nam dolaze obitelji"

"Svašta se može vidjeti": Britanski mediji upozoravaju građane na Split i što mogu očekivati

Turisti u Splitu
Turisti u Splitu Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Cropix
Grad Split muči se s nepristojnim turistima koji buče i nedolično se ponašaju. Vijest o tome stigla je i u britanske medije, čiji građani imaju neslavnu reputaciju u brojnim turističkim središtima, pa svoje sugrađane upozoravaju kako bi mogli platiti velike kazne za neprimjereno ponašanje u centru Splita.

Od golotinje u centru grada, pijanih turista koji teturaju ulicama, do penjanja i uriniranja po spomenicima, Splićani su u ljetnim mjesecima primorani podnositi svakakva ponašanja stranih turista. Tome su gradske vlasti odlučile stati na kraj krajem svibnja kada je gradsko vijeće usvojilo Odluku o javnom redu i miru kojom se mogu izdati kazne onima koji na nedopušten način remete javni red i mir, rad ili red života stanovnika Splita, ometaju kretanje na ulicama, vrijeđaju moral, te ugrožavaju opću sigurnost ljudi i imovine.

Ta vijest došla je i do britanskih medija. Britanski portal Inews u opširnom članku upozorava čitatelje da je grad Split najavio obračun s divljacima. Kako pišu, Split je omiljena destinacija britanskih partijanera, a ako se odluče ponašati nedolično, to jest, piti, spavati, povraćati ili urinirati na javnom mjestu, mogli bi platiti kazne i do 1000 eura.

Pijenje alkohola unutar 100 metara od škole ili vrtića također se sankcionira, baš kao i penjanje na javne spomenike i fontane.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 1 prva četiri mjeseca Objavljeno kakva nam je bila predsezona: Evo odakle je došlo najviše, a odakle najmanje turista

"Želimo rebrandirati Split"

Početkom lipnja već je izrečeno 13 kazni za turiste, piše britanski portal te ističe kako je upravo ponašanje britanskih turista navedeno kao problematično.

Istanknuli su i izjavu zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića koji im je kazao: "Želimo rebrendirati Split, želimo promijeniti vrstu gosti koji dolaze u naš grad. Želimo sići s liste vrlo poželjnih party destinacija i početi privlačiti obitelji ili pojedince koji uživaju u našem gradu, uživaju u ljepoti mora i koji neće samo ludovati u Splitu."

"Britanski turisti jako se loše ponašaju"

I neki britanski turisti slažu se sa strožim pravilima u gradu Splitu jer smatraju da neki njihovi sunarodnjaci pretjeruju.

Pročitajte i ovo Street style plavokose dame iz Dubrovnika u maksi haljini - 3 JEDNOSTAVNO WOW Plavuša iz Dubrovnika: Maksi haljina za isticanje ženskih oblina kojoj su ravne natikače pravi par

"Svašta se može vidjeti. Kad biste poredali britanskog turista, Nijemca i Talijana, ne biste sumnjali tko je iz Britanije. Britanski turisti jako se loše ponašaju", kaže 23-godišnji turist iz Sussexa koji već godinama dolazi u Hrvatsku.

Osim toga britanski mediji ističu kako još većih problema s njihovim turistima imaju manja mjesta na Jadranu zbog čega je i Ured za vanjske poslove Commonwealtha ovih dana izdao posebno upozorenje svojim građanima da bi mogli platiti visoke novčane kazne na licu mjesta za nedolično ponašanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene