Ima 30 godina i jedan je od najmlađih načelnika u Hrvatskoj. Načelnik Brela srezao je sebi plaću, ukinuo putne troškove, povećao rodiljne naknade. Evo što još planira.


Kamen Brela jedinstven je u svijetu. Pa svatko tko dođe ovdje želi se i fotografirati. No ima još nešto po čemu su Brela drugačija od ostalih mjesta u Hrvatskoj. Njihov mladi načelnik. Općinski dug je znatno smanjio.

Vezani članci Provjereno: Teror u Lici - 2 Provjereno donosi priču o teroru obitelji Amić i višegodišnjim prijetnjama mještanima: ''Načelnik i ja smo imali aferu...'' Zračna luka Franjo Tuđman Pao šef aerodromske policije: Gradonačelniku čuvao parkirani auto bez naknade, omogućio šverc krivotvorene robe...

'Vratili smo 4 i pol milijuna kuna. Sebi sam zadao za zadaću kompletne dugove završiti u svom mandatu. Troškovi reprezentacije srezani su za 70 posto u odnosu na bivšeg načelnika, ukinuti su svi putni troškovi koji su se isplaćivali od odlaska i dolaska na posao', kaže mladi HDZ-ov načelnik Stipe Ursić.

Ukinute su vijećničke naknade pa rade - volonterski. Svoju plaću je, kaže, srezao za 30 posto.

'Napokon nakon dugog niza godina 2015. godine imamo porast novorođenčadi što nas posebno veseli. I na moj prijedlog Općinsko vijeće je usvojilo povećanje porodiljne naknade s 3.000 na 7.000 kuna'.

Ali i uz sve rezove - investicije nisu stale. Štedi se na mnogo područja. Brela su među prvima u Hrvatskoj kroz cijelo mjesto postavili LED rasvjetu koja im umanjuje račune za struju. I za to su povukli novac iz EU fondova. Uređuju se ceste, šetnice...

'Uvijek rade na nečem novom. Načelnik ima kontakt sa svima nama preko Facebook stranice i onda radi upite za mještane. Uglavnom, zadovoljni smo', kaže mještanka Žana Makjanić.

A načelnik ima i savjet kolegama iz drugih općina.

'Da moraju shvatiti ulogu načelnika. A to je da načelnik i općina nisu tu radi samoga sebe. Dakle, nisu sami sebi svrha nego smo tu da bismo služili svojim mještanima', poručio je svojim kolegama.

Još kad bi sličnu formulu primjenili i drugi političari, osmijeh nam ne bi silazio s lica.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju