Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju li nas sankcije?

Evo što i dalje ne valja u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku su stigli predstavnici Europske komisije. Žele provjeriti kako Hrvatska radi na domaćoj zadaći - provođenju reformi i smanjenju troškova države. I nisu baš zadovoljni.

Predstavnici Europske komisije došli su pročešljati provodi li Hrvatska reforme koje je obećala. 'Problemi sa kojima se Hrvatska danas suočava - duboko su ukorijenjeni i nisu primarno rezultat nepovoljnog vanjskog utjecaja', kaže Servaas Deroose iz Glavne uprave za gospodarske i financijske poslove EK.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije Sjećanje na Alekseja Navaljnog protiv 33 ljudi Na snagu stupile prve sankcije EU-a zbog smrti Alekseja Navaljnog

Europski predstavnik istaknuo je kako pod hitno treba smanjiti minus u državnoj blagajni, povećati BDP, provesti reformu tržišta rada, pojačati nadzor nad financijskim sektorom te unaprijediti poslovno okruženje.

'Hrvatske kompanije posluju u nepogodnom okruženju za produktivnost i ulaganja. Hrvatska je među najgorim EU članicama u brojnim međunarodnim istraživanjima o konkurentnosti', dodaje Deroose.

Hoće li EU financirati Pelješki most? 'Dobili smo potvrdu za cestovno povezivanje juga zemlje'

Potpredsjednik Grčić je puno optimističniji. Iako priznaje kako se neće u potpunosti ostvariti projekcije Europske komisije. No najbitinije je... 'Nemamo ništa u crvenom. Što znači da se držimo rokova koje smo preuzeli i odrađujemo reforme', kaže potpredsjednik Vlade Grčić.

Požalio se Grčić i kako se Vlada nepravedno kritizira. Podsjeća kako su Restrukturirali brodogradnju, proveli fiskalizaciju, predstečajne nagodbe, uveli produljenje vijeka odlaska u mirovinu, te proveli Zakon o radu. 'Sada smo mi vrlo blizu te površine potreban je dodatni napor da izronimo', kaže Grčić.

Procedura je jasna. Ukoliko se ne poštuju preporuke - slijede sankcije. 'Ako nema napretka na fiskalnoj strani slijedi još jedna preporuka ali ima i drugih posljedica - popust suspenzije novca iz EU fondova', kaže Deroose.

Branko Grčić ne vjeruje da će do toga doći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene