Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a
Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak da se HDZ zalaže za istražno povjerenstvo u vezi s aferom Janaf, ali samo za povjerenstvo koje će točno utvrditi anomalije koje istražuje, i najavio da će stajalište o tome biti doneseno vrlo brzo.


"O tome ćemo vrlo brzo donijeti svoj stav. Mi se zalažemo za istražno povjerenstvo koje će točno utvrditi koje su anomalije, ali u kojem točno određenom pitanju. Ovako općenito postavljenim pitanjima nisam siguran da možemo kvalitetno odgovoriti", rekao je novinarima Bačić uoči sastanka parlamentarnih stranaka u Vladi.

Vezani članci Vinko Grgić izašao iz Remetinca - 1 Iz Remetinca pušten i Vinko Grgić, sad opet može u Sabor: "Pustite to, ne znam. Moram vidjeti što ću" Nikola Grmoja i Tomislav Saucha, arhiva Reakcije na presudu Sauchi: "Sjedio sam s tim čovjekom u Saboru, nisam siguran da je kriv"

HDZ se zalaže za povjerenstva za pitanja od javnog interesa i smatra da treba točno reći kakvo je određeno pitanje za koje će se osnovati istražno povjerenstvo, dodao je.

"Mi jesmo za to da se osnuje povjerenstvo, ali trebamo točno definirati njegov djelokrug rada. Na ovaj način, kako ja to iščitavam, mislim da su to ovlasti na razini OZNA-e, mislim da bi gospodin Ranković bio vrlo počašćen kada bi imao ovakve ovlasti kao što su tu propisane", kazao je Bačić.

Na prvi pogled mu se čini da si je povjerenstvo dalo ovlasti vrlo načelne prirode, a u Zakonu o istražnim povjerenstvima stoji da se u pravilu povjerenstvo osniva za točno određena pitanja, a ne za istraživanje anomalija u društvu.

No, pritom je odbacio ocjenu novinara da, prema onome što govori, HDZ neće podržati povjerenstvo. "Nisam to rekao, mi ćemo kada proučimo cjelokupni tekst zajedno s ostalim strankama vladajuće koalicije donijeti naš stav", kaže Bačić.

Također je komentirao izostanak Josipa Đakića (HDZ) iz Sabora zbog zaraze koronavirusom. "Mi ćemo glasovati idući tjedan neovisno o tome bude li Đakić izašao iz bolnice ili ne. Vladajuća većina je stabilna", poručio je.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin, na pitanje trebaju li ministri koji su posjetili "klub" u Slovenskoj 9 dati ostavku odgovorio je kako ne zna što su ministri ondje radili, ali ako su samo pili kavu onda ne trebaju dati ostavku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju