Oporbeni saborski zastupnici danas su održali zajedničku konferenciju za medije na kojoj su izvijestili kako su definirali prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva zbog afere Janaf.


Šef SDP-ova kluba Arsen Bauk kazao je da su svi oporbeni zastupnici postigli dogovor te da bi se povjerenstvo bavilo utjecajem politike na neovisne istrage, slabostima zakonskog okvira vezanog za korupciju te propisima sigurnosnog sustava i curenjem podataka.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević rekao što oporba očekuje od HDZ-a u Saboru, u protivnom: "Imamo plan B, ali još uvijek nije vrijeme za to" Dario Hrebak Saborsko istražno povjerenstvo dobilo podršku HDZ-a i HSLS-a, konačni prijedlog idućeg tjedna

"Nadam se da ćemo u razumnom roku raspravljati o ovome i donijeti odluku o osnivanju povjerenstva", kazao je Bauk.

Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta rekao je kako je afera Janaf jedna od najvećih afera koje su potresle Hrvatsku.

"Sve stranke, bez obzira na ideološke razlike dogovorile su se o osnivanju povjerenstva. Hrvatska država funkcionira u opskurnoj ulici gdje se dogovaralo dijeljenje novca. Poslovni ljudi i političari nalaze se na takvom mjestu, što govori o tome da je Hrvatska postala zemlja dubokog kriminala", poručio je Vrkljan.

Nikola Grmoja iz Mosta istaknuo je da se situacije poput onih vezanih za aferu Janaf mogu vidjeti samo u filmovima.

Tomislav Tomašević (Klub zeleno-lijevog bloka) kaže kako je svima u interesu spriječiti curenje informacija iz istraga i sustavne utjecaje politike na istražna tijela. U tom kontekstu izjavu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline da u "aferi Janaf" nije bilo klasičnog probijanja mjera ocijenio je skandaloznom.

"Pojam 'klasičnog probijanja mjera' govori o tome koliko je to uobičajeno postalo u Hrvatskoj, pa onda imamo i 'neklasično probijanje mjera' netom prije uhićenja”, kazao je Tomašević.

Upozorio je kako nije normalno da netko ima više desetaka milijuna kuna veću imovinu od prihoda, a da se godinama nigdje u sustavu nije upalila "crvena lampica".

Dalija Orešković (Klub IP-a, GLAS-a i Pametnog) nada se da će ovo povjerenstvo biti uspješnije od prethodnih, istaknuvši kako je otkrivanje anomalija u sustavu prvorazredno nacionalno pitanje.

Odluku o osnivanju istražnog povjerenstva podržali su i klubovi Hrvatskih suverenista, IDS-a , te HSS-a i HSU-a.

Predstavnici oporbe su tekst odluke o osnivanju povjerenstva dostavili HDZ-u, pa očekuju da ga prihvati ako je spreman obračunati se s korupcijom i ako nema što skrivati.

Povjerenstvo, ako bude osnovano, istraživat će rad Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, PNUKOK-a, Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, SOA-u, OTC-a, UVNS-a, USKOK-a, Porezne uprave, te redovnih sudova i Ustavnog suda.

Indirektno, istraživanje može obuhvatiti i Ured predsjednika RH, Ured predsjednika Vlade, Ured predsjednika Sabora, Ministarstvo uprave i pravosuđa, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost , te vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija i nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Od rada povjerenstva očekuje se pak utvrđivanje anomalija u sustavu, poboljšanje zakonodavnog okvira te vraćanje povjerenja građana u institucije.