Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv novog kurikula povijesti

Braniteljske udruge: "Ne želimo da ravnatelji i profesori po slobodnoj volji djeci tumače Domovinski rat"

Pisanje testa o znanju iz Domovinskog rata (Foto: Pixell)
Pisanje testa o znanju iz Domovinskog rata (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Branitelji traže da se u udžbenicima povijesti uredi sadržaj o Domovinskom ratu.

Predstavnici braniteljskih udruga održali su sastanak s Radovanom Fuchsom, posebnim savjetnikom premijera Plenkovića za koordinaciju ERS-a i provedbu kurikularne reforme, na kojem su iznijeli svoje bojazni vezane za interpretaciju i sadržaj Domovinskog rata u predmetu Povijest.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio odlikovanja braniteljima Predsjednik i vrhovni zapovjednik Milanović uručio odlikovanja: ''Prošlo je 30 godina od Domovinskog rata, neke stvari postaju jasnije nego što su bile tada'' Slika nije dostupna POLOŽENI VIJENCI Obilježena 31. obljetnica vojno-policijske akcije "Kopački rit"

Kako je priopćeno iz koordinacije braniteljskih udruga, u novom kurikulu iz povijesti nema definiranog sadržaja Domovinskog rata, već samo metodološka razrada, što bi, navode, značilo da se ostavlja slobodna volja ravnateljima i profesorima da po slobodnoj volji obrade temu koja bi trebala biti sadržaj Domovinskog rata, a ne samo metodološki naputak "Politička i društvena zbivanja u RH nakon 1991. godine". Braniteljske udruge zatražile su da se izradi sadržaj povijesti Domovinskog rata potkrijepljen bezuvjetnim činjenicama o istini i karakteru Domovinskog rata. Sadržajem bi trebalo obuhvatiti uzrok, agresiju na RH, okupaciju, oslobodilačke operacije, mirnu reintegraciju te djelovanje i organiziranje Hrvata u BiH za vrijeme agresije i trajanja rata u BiH.

Predstavnici Ministarstva obrazovanja nisu bili na sastanku

Udruge su nadalje inzistirale da se istina o Domovinskom ratu mora pisati na temelju Ustava, Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelj, Deklaracije o Domovinskom ratu, kao i ostalih nepobitnih činjenica, kao što je na primjer presuda ICJ suda u Den Haagu u tužbi RH protiv Srbije za počinjenje genocida na teritoriju RH. Taj je sud, navode udruge, odbacio tužbu o genocidu za vrijeme velikosrpske agresije na RH, ali je jasno u obrazloženju naveo i presudio da je na RH izvršena agresija, okupacija teritorija te mnogobrojni ratnih zločini počinjeni u cilju etničkog čišćenja okupiranih područja i njihova pripojenja Velikoj Srbiji.

Zaključeno je i predloženo da se osim braniteljskih udruga u izradi sadržaja neizostavno treba uključiti Hrvatski institut za povijest, HAZU te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu sudjelovali na sastanku, uz ispriku ministrice Blaženke Divjak da nije u mogućnosti sudjelovati na sastanku.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene