Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što sve muči učitelje

Brojna pitanja obrazovne reforme: Tko će voditi, opremati, programirati i održavati sve te sustave?

Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja (Foto: Dnevnik.hr)
Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ana Tuškan i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Ana Tuškan i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Učitelji se žale na provođenje reforme, a u ministarstvu obrazovanja na njihova pitanja kažu da će se i ostale škole opremiti. Što se tiče infrastrukture, tu lopticu prebacuju na osnivače – gradove, županije i općine.

O svemu što muči učitelje u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Anom Tuškan iz Sindikata učitelja.

Pročitajte i ovo Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Vrijeme će pokazati Može li štrajk sudaca pokrenuti domino-efekt? "Budući da je superizborna godina, vladajući imaju mogućnost odriješiti kesu" Ilustracija Vjerovali ili ne Kakav apsurd! HDZ-ov zastupnik želi prisvojiti učiteljski stan na moru, razlog je bizaran

Ministarstvo tvrdi da je sve ide po po planu po pitanju nabave opreme i edukacije nastavnika - kakve su Vaše informacije s terena?

Informacije s terena su raznolike. Dio učitelja, odnosno onih koji provode tu reformu nezadovoljni su zbog različitih uvjeta rada. Ako gledamo razvijenost pojedinih županija to dovodi do pitanja razvijenosti općenito i postojanja različitih uvjeta rada u školama. Neke škole imaju bolje uvjete rada, neke lošije. Također, postavlja se pitanje tko će voditi, opremati, programirati, održavati sve te sustave. To su pitanja koja dalje ostaju upitna i koja nisu riješena.

Je li sve ovo izvedivo ako sve škole nemaju jednake uvjete?

Dakako da to postavlja velika pitanja i ostavlja velike dvojbe i probleme. Također dolazi do nejednakih položaja pojedinih učitelja. Od toga da oni moraju sa svojom ionako jadnom plaćom kupovati WC papire, do toga da moraju sami nositi papire za fotokopiranje, kabele, didaktičku opremu i druga sredstva za rad. To se mora riješiti, jer mi sa slabim temeljima ne možemo graditi kvalitetno kuću.

Što je s eksperimentalnim dijelom reforme koji kreće na jesen, jesu li učitelji zadovoljni kako se stvari odvijaju?

Tu također imamo različite informacije s terena. Pojedine učitelje posebno muči pitanje konkretno krajnjeg cilja. Oni pomoću tih virtualnih učionica rješavaju razne zadatke. Rokovi su kratki. Oni su inače naviknuti na neposrednu komunikaciju. Imali su udžbenike i imali su đake. No na ovaj način preko interneta, neki se starii lošije snalaze. Neki ne mogu uhvatiti rokove. A uz vrijeme za pripreme koje imaju za redovnu nastavu, oni se moraju pripremati i za ovaj dio priče. Dakako, pripremaju se s pojedinim zadacima za koje nije jasno kakav je cilj, ali vidjet ćemo sve u budućnosti kako će ići.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene