Branimir Mihalinec govorio je o planovima sindikata, o Vladinoj najavi da će angažirati konzultante koji će analizirati koeficijente javnih i državnih službi, igraju li sindikati ping-pong s Vladom...

Galerija Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Martina Bolšec Oblak i Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) +0 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec (Dnevnik.hr)

Nastave u ponedjeljak nije bilo u cijeloj Hrvatskoj, a u štrajk će u četvrtak i fakulteti. Sindikatima nije najbolje sjela Vladina najava da će angažirati konzultante koji će analizirati koeficijente javnih i državnih službi, kao ni izjava ministra Aladrovića koji je rekao kako su na stolu i plaćanje, neplaćanje ili sudska zabrana štrajka.

Vezani članci Slika nije dostupna Detaljan vodič za fakultete: U grupama uvijek isti studenti i predavači, svaka će imati svoj poseban WC Slika nije dostupna Predsjednik školskog sindikata poslao otvoreno pismo: ''I mi smo prva crta obrane!''

Sindikati su se u srijedu najavili i na Markovu trgu. O tome što planiraju, razgovarali smo s predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimirom Mihalincem.

Planirate li vi neki veliki prosvjed u srijedu?

U srijedu neće biti veliki prosvjed, ali bit će nešto što će biti zanimljivo i vama medijima, ali će biti zanimljivo i premijeru i užem kabinetu Vlade koja će to u vrijeme zasjedati.

Na koji način zanimljivo?

Ostavite to kao jedno iznenađenje. 

Tijekom ovog tjedna nastavit će se pregovori oko osnovice. Hoćete li vi i gospođa Šprem sudjelovati na njima?

Mi ćemo svakako sudjelovati u pregovorima o osnovici. Ne vjerujem da će biti ovaj tjedan. Jer i osnovica je sastavni dio plaće, o čemu pregovaraju svi sindikati javnih službi pa ćemo tako i mi. 

Zašto ne prihvatite ovu premijerovu ponudu? Jeste li vi na ovaj način alat u rukama oporbe?

Ne, nismo. Ova premijerova ponuda nije prema nama koji smo u štrajku. Ovo je ponuda prema 11 sindikata javnih službi.

Zašto prvo ne prihvatite nju pa onda pregovarate o koeficijentima? Ne ispada li ovo malo nezahvalno?

Ne, mi nemamo pravo prihvatiti ponudu u ime 11 sindikata javnih i državnih službi. Tako da će o toj ponudi sindikati i javnih i državnih službi razgovarati u pregovorima kada bude vrijeme za to. 

Ovo malo izgleda kao ping-pong Vlade i sindikata. Tu su u sredini negdje učenici. Tko je odgovoran za sve te sate?  Kako će se oni nadoknađivati?

U prvom redu, ne bih upotrijebio taj sportski žargon, ping-pong. Naime, mi smo naše zahtjeve postavili još u ožujku. Premijer je sve naše zahtjeve imao u svibnju. Ignorirao je rješavanje tog problema sve do rujna. Pokrenuli smo ga našim prosvjedom. Premijer i Vlada su ti koji su doveli razgovore i pregovore o koeficijentima u ovo vrijeme. To je trebalo biti gotovo davno prije završetka prošle nastavne godine. 

Što je s tom nadoknadom? Ulazimo u tjedan kada je jasno da će nadoknada biti potrebna, a subotom se baš nikom ne ide u školu. 

Kalendar rada školske godine daje za pravo da još ima dovoljno dana prema dva modela bez dodatnih dana nadoknade. Prema jednom modelu će malo biti problem, međutim ima dovoljno mjesta da se produlji nastavna godina za dva dana. Neće biti potrebe ni subote ni nedjelje niti praznici da bi se nadoknađivalo. 

Tražili ste od premijera 6,11 posto, to niste dobili, a sada je stigao novi zahtjev svih javnih službi, gospodin Ribić spominje 18 posto. Gdje je granica? Nije li to malo previše?

Sindikati javnih službi jasno mogu postaviti zahtjeve koliko smatraju da treba. 

Mislite da 18 posto nije previše?

Sindikati postavljaju i vjerodostojni su. Plaće u javnim službama danas zaostaju 18,3 posto za ostalim plaćama u zemlji, kada gledamo kakve su bile 2008., prije krize. Znači, prije krize plaće u javnim službama su bile 18,3 posto veće, bile su bliže plaćama u gospodarstvu.

U Vladi taj argument ne prihvaćaju, oni nude puno manje. Što ako dođe do sudske zabrane štrajka? Kakvi će onda biti vaši koraci?

Ako dođe do sudske zabrane, to znači da će sud donijeti privremenu mjeru zabrane štrajka. Mi ćemo, naravno, poštivati odluke suda, ali i dalje ćemo na hrvatskim i europskim sudovima braniti naše pravo na štrajk i demokraciju.

Cirkularni štrajk se nastavlja?

Cirkularni štrajk se nastavlja. Ovaj drugi krug će završiti 31. listopada.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju