Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni haški tužitelj

Brammertz: Oluja je bila legitimna, osuđeni su pojedinci, ne Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz rekao je na međunarodnoj konferenciji da je 'Oluja' bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja, piše Vjesnik.

Brammertz je to rekao na konferenciji 'Izazovi međunarodnih kaznenih istraga', održanoj 20. travnja u organizaciji britanskoga Kraljevskog instituta za međunarodne odnose i Udruga za UN, piše dnevnik u večernjem izdanju. 'Oluja je bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja', citira Vjesnik haškog tužitelja.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Slika nije dostupna Provjereno, večeras u 22:15! Kome će sutra izreći presudu: Generalima ili Hrvatskoj?

>> 'Čitajući 'brijunski transkript' teško mogu naći dokaze zločinačkog pothvata'

List dodaje da je u izlaganju na konferenciji u Londonu Brammertz objasnio kako je akcija vođena na hrvatskom teritoriju koji je nekoliko godina bio okupiran od lokalnih Srba potpomognutih Srbijom i Jugoslavenskom armijom, ali i da je 'ponovio teze o udruženom zločinačkom pothvatu i zločinima za koje su hrvatski generali optuženi'.

Individualna presuda

Brammertz je istaknuo kako činjenica da je Oluja bila oslobodilačka operacija ne znači 'da se u njezinu okviru mogu činiti zločini', piše list. Također prenosi kako je haški tužitelj ponovio da presuda hrvatskim generalima nije presuda protiv hrvatskog naroda ili države, nego protiv pojedinaca. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je 17. travnja u prvostupanjskom postupku dvojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu i Mladena Markača, proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz posjetit će Zagreb 4. svibnja u okviru priprema za redovito lipanjsko izvješće Vijeću sigurnosti UN-a na kojem će ocijeniti suradnju Hrvatske s Uredom tužitelja. Jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23.- Pravosuđe i temeljna prava u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom je ocjena pune suradnje s Haaškim sudom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene