Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvoje veleposlanika iz jedne zemlje i k tome još u braku.


Prvi put u povijesti francuske diplomacije, zemlja sira i vina, odlučila se za veleposlanički par, a Hrvatska ih je, također prvi put u povijesti naše diplomacije, primila. Kako će funkcionirati veleposlanstvo pod palicom dvoje veleposlanika i tko će kome biti šef, u svojem prvom intervjuu u Hrvatskoj, otkrili su nam u svojoj rezidenciji.

Vezani članci Ilustracija Ograničenje prodaje goriva! Kaos na benzinskim postajama Emmanuel Macron Nobelovka poziva na prosvjede protiv Macrona: "Koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih"

Vaše ekselencije, gospođo veleposlanice, veleposlaniče, u vašem smo novom domu, ali novost je da je Francuska poslala dvoje veleposlanika u Hrvatsku. Zašto takav korak?

Corinne Meunier veleposlanica Repulike Francuske: To je prvi put u povijesti Francuske diplomacije da su dva veleposlanika. Jednostavno, to nam omogućava da radimo i ostanemo skupa.

Philippe Meunier veleposlanik Republike Francuske: Dijelit ćemo posao. Želimo puno raditi, na jednak način.

A tko će biti šef?

Corinne Meunier: Ne, ne, vrlo je jednostavno. Funkcionirat ćemo kao predsjedavanje Europskom unijom, svakih šest mjeseci izmjenjivat ćemo se.

Philippe Meunier: Uvijek će biti samo jedan veleposlanik?

Vi ste u braku, je li moguće razdvojiti privatni i politički život?

Corinne Meunier: Čujte, naprotiv, ova nam inovacija upravo to dopušta.

Što ćete raditi, na poboljšanju, produbljivanju hrvatsko - francuskih odnosa? Na koje izazove ćete se koncentrirati?

Philippe Meunier: Odnosi Hrvatske i Francuske su jako napredovali posljednjih godina. Ima puno Francuza koji dolaze ovdje, otkrivati Hrvatsku, živjeti ovdje, dolaze kao turisti. Puno je stvari, ali želimo nastaviti ovakvo brzinom.

Francuska je proživjela tragične događaje nedavno. Kako se to odrazilo na uobičajeni život, na gospodarstvo?

Corinne Meunier: Naravno ima sigurnosnih stvari koje su poduzete u zemlji, na razini Europske unije, ali ima i jedan važan fenomen otpora. Tako ga zovemo, otpor Francuza. On je izniman, a znači izaći, prošetati se, bez osjećaja straha.

Nažalost, nismo u posljednje vrijeme vidjeli lijepe slike s pariških ulica. Imali ste 2 tisuće izbjeglica na La Chapelleu, Jauresu. Što činite da olakšate njihovu situaciju?

Philippe Meunier: Sav taj posao trenutačno obavlja francuska vlada, a počeo je još prošle godine otvaranjem nekoliko centara za prihvat i smještaj izbjeglica.

Jeste li već probali hrvatska vina?

Corinne Meunier: Prepuštam ti odgovor.

Philippe Meunier: Da, jako cijenimo prvo vino koje smo kušali. Vino iz Dalmacije.

Corinne Meunier: Željno čekamo otkriti cijelu lepezu Hrvatske. Vjerujem da imate prebogatu gastronomiju.

Počet ćete učiti hrvatski jezik?

Philippe Meunier: Već smo malo i počeli, još u Parizu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju