Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastali se u Šibeniku

Petrov: 'Smatramo da se može dogoditi konsenzus'; Karamarko: 'Nemam je ponude. Nisam ja trgovac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov potvrdili su da će i HDZ sudjelovati na sastanku u ponedjeljak na kojem će biti i SDP.

17:18 - Nakon dva sata završio je sastanak Bože Petrova i Tomislava Karamarka. Petrov je novinarima rekao da im je iskreno žao jer jučer nije konstituiran sabor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori Slika nije dostupna Pregovori oko pozicija u Vladi Petrov: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade

'Smatramo da se moglo na drugačiji način nego je bilo zadnjih godina, ali vjerujem da se politička scena navikla da se prvo mora skupiti 76 mandata', rekao je Božo Petrov.

Govoreći o sastanku s Karamarkom, Petrov je rekao da su razgovarali o zajedničkom sastanku koji će se dogoditi, ali i o zadnja dva, tri tjedna.

'Razgovarali smo i o ova zadnja dva tri tjedna, i o problematici i o ključnim pitanjima kako u Hrvatskoj, tako vanjskoj politici, ne možete to sve staviti u 10 minuta', objasnio je.

'Zaključak je da će biti suradnja u ponedjeljak, da će biti zajednički sastanak što je nama drago i to je ono što smo priželjkivali. Drago nam je da smo uspjeli porkenuti razgovore', rekao je Petrov.

'Ono što smo govorili od samog početka. Volio bih da se otvori politički dijalog, a onda će biti što će biti. Vjerujem da postoji mogućnost da se na kraju napravi konsenzus', poručio je čelnik Mosta.

Rekao je i da je dvosatni sastanak s Karamarkom bio konstruktivan.

'Mi smo jasno rekli, želimo zajednički sastanak, želimo za istim stolom obje koalicije, smatramo da se može dogoditi konsenzus', rekao je Petrov.

Na pitanje je istina da se sastao s Milijanom Brkićem rekao je da su od samog početka transparentni te da će takvi uvijek biti i da za njima mediji ne trebaju trčati.

Tomislav Karamarko rekao je nakon sastanka da će doći i na sastanak u ponedjeljak.

'Neka me probaju uvjeriti da je to nešto jako dobro. Mora se razgovarati, oko toga smo se složili', rekao je Karamarko koji je poručio i da nikakvih ponuda nije bilo.

Na pitanje što su zaključili na sastanku Karamarko je rekao kako je zaključak da će razgovarati u ponedjeljak, a njega, kaže, zanima kako će to izgledati tamo.

'Ono što je jako bitno, treba se stvoriti saborska većina, bez saborske većine ne možemo ništa. Ne možemo pričati o mandataru, vladi. To je bitno stvoriti. Na koji način to moramo vidjeti i to što prije', rekao je Karamarko koji primarnim problemom u ovom trenutku smatra činjenicu da vrijeme ide.

'Ne dajem ja ponude, nisam ja trgovac', poručio je šef HDZ-a koji je dodao i da ne želi nove izbore jer koštaju 120 milijuna kuna, a mišljenja je da osiromašeni hrvatski proračun nema pravo na razbacivanje.

'Mogu imati svoje mišljenje o tripartitnoj vladi i tom nekakvom zajedništvu za koje sam rekao da je drveno željezo, ali ću ipak doći tamo jer želim čuti, pa neka me probaju uvjeriti da je to nešto jako dobro, a pogotovo u onom provedbenom planu kako bi to izgledalo', rekao je o sastanku u ponedjeljak.

17:00 - Završio je sastanak. Uskoro donosimo više informacija...

15:27 - HDZ se u petak oglasio priopćenjem kojeg potpisuje glasnogovornik stranke Ivan Jabuka. Prenosimo ga u cijelosti:

'Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko otišao je na razgovore u Šibenik s predsjednikom Mosta, Božom Petrovom s posve transparentnim stajalištima.

Domoljubna koalicija smatra da treba učiniti sve što je moguće kako bi se izbjegli novi izbori i kako se time ne bi izigrala volja dvije trećine građana koji su na izborima nedvosmisleno dali glas za promjene.

Hrvatska je iscrpljena od politike neuspjeha i čekanja. Reformske snage zajedno su dobile mandat da riješe gospodarsko-socijalne probleme koje je nagomilala nesposobna Milanovićeva vlast. I to je ono što od nas građani s pravom očekuju - a ne da potrošimo dodatne stotine milijuna kuna bez ikakvog jamstva da ćemo nakon novih izbora moći lakše sastaviti vladu i osigurati željene promjene.

HDZ je na svim dosadašnjim pregovorima, kao i u opsežnim pisanim materijalima jasno artikulirao stavove i sasvim razvidno i detaljno hrvatskoj javnosti i Mostu predočio svoju reformsku viziju Hrvatske, ali i sve ostale stavove vezane uz preuzimanje odgovornosti za upravljanje Hrvatskom.
Što se pak tiče „tripartitnog sastanka“ u ponedjeljak, HDZ ponavlja svoje stajalište da formiranje vlade u koju bi bio uključen i SDP ne smatra ni realnim ni poželjnim jer SDP je izgubio izbore upravo kao glavni zagovornik antireformske politike. Postavlja se stoga pitanje kako sa SDP-om koji predstavlja nastavak politike neuspjeha provoditi politiku uspješnih promjena i reformi.
No unatoč svoj opravdanoj skepsi, HDZ i predsjednik Tomislav Karamarko pristali su sudjelovati na tom sastanku, ne bi li još jednom poslušali potencijalnog koalicijskog partnera i pokušali razumjeti ispravnost teze prema kojoj bi za Hrvatsku bila korisna zajednička vlada s onima koji su upropastili našu zemlju, blokirali 320.000 naših sugrađana, a više od 100.000 otjerali u inozemstvo. I kojima je, naposljetku, golema većina Hrvatske kategorično poručila - NE!
'

15:14 - Počeo je sastanak u sjedištu HDZ-a. Prvi je stigao Tomislav Karamarko koji je došao sam, a 20-ak minuta kasnije stigli su Božo Petrov i Ivan Kovačić. Izjave nitko nije htio davati, ali su obećali da će govoriti nakon sastanka.

Nastavlja se usuglašavanje

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov sastat će se u petak s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u Šibeniku u 15 sati u sjedištu HDZ-a, izvijestio je ranije Most na svojoj facebook stranici.

"Predstavnici Mosta nezavisnih lista danas će nastaviti usuglašavanje s Domoljubnom koalicijom u Šibeniku, u 15 sati, u sjedištu HDZ-a. S koalicijom Hrvatska raste nije bilo razgovora o individualnom sastanku s obzirom da su odmah prihvatili dolazak na zajednički sastanak u ponedjeljak, u 12 sati", stoji u objavi Mosta na Facebooku.

U petak ujutro je iz HDZ-a neslužbeno potvrđeno da će se čelnici tih stranaka sastati, no nije bila poznata lokacija ni točno vrijeme susreta, a Most je u četvrtak na svom Twitteru objavio da će se predstavnici Domoljubne koalicije naći s predstavnicima Mosta nezavisnih lista na zajedničkom sastanku u petak poslijepodne u Dalmaciji zbog dodatnih usuglašavanja.

SASTANAK U DALMACIJI Karamarko i Petrov naći će se u četiri oka

Nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Sabora, Most nezavisnih lista pozvao je u četvrtak čelnike koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na zajednički sastanak u ponedjeljak u podne, poručivši da će, u slučaju odaziva samo jedne strane, nastaviti razgovore o formiranju reformske Vlade samo s tom stranom. Također stoje na raspolaganju i za ranije sastanke sa svakom stranom pojedinačno, sve radi pronalaženja što bržeg i kvalitetnijeg rješenja za trenutnu situaciju.

Most u priopćenju ističe da će odgovornost, ako dođe do novih izbora, biti isključivo na SDP-u i HDZ-u, s obzirom na to da prvi pokušaj konstituiranja novog saziva Sabora nije uspio zbog izostanka konsenzusa oko imenovanja predsjednika Sabora.

HDZ je u petak poručio da mora obaviti konzultacije s koalicijskim partnerima prije nego što odgovori na poziv Mosta na zajednički sastanak, dok je SDP odmah objavio da će se koalicija Hrvatska raste odazvati pozivu na razgovor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene